Jom tengok resepi..
bahan untuk puding kastad
- 1 cawan tepung kastard
- 1 cawan santan
- 4 cawan air
- 6 sudu besar gula. (aku taknak manis sangat sebab kuah da manis)
bahan untuk kuah
- 1 tin susu cair (boleh gantikan dengan santan cair)
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu besar tepung kastard (untuk pekatkan kuah)
- 1 tin cocktail
cara buat puding kastard.
- masukkan semua bahan-bahan dan gaul sebati dengan api sederhana sampai jadi pekat dan melekat.
- siap! masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais.
cara buat kuah
- masukkan semua susu cair, gula, esen vanila dan tepung kastard.
- gaul sebati dan masukkan cocktail ikut banyak mana yang korang suka (masukkan air cocktail sekali,baru manis)
- gunakan api sederhana dan tak perlu sehingga mendidih, cukup sampai gula hancur saja
- biarkan sejuk.
Senang kan? ini rupa yang aku dah buat..
resepi ni senang gila sampai aku dah buat dua kali semalam.. semua family aku suka makan, kejap je dah habis. Peh, ini pertama kali aku share resepi.. baik korang buat. kalau tak, aku taknak share resepi lagi.. (ugut)ok, selamat menyambut ramadhan ye kawan-kawan..
p/s : gelak guling-guling bila ayah aku cakap.. "tanjat boboii~" hahahhaa....
sedapnyeeee...
ReplyDeletemood: terliurr :D
selamat menyambut ramadhan buat KB! =)
ReplyDeleteayie tahu makan jer..hehe
ReplyDeleteboleh buat untuk berbuka puasa nanti..
ReplyDeletekelihatan sedap, senang pun senang..hehe..
haa..macam nak buat je...hee..nanti kongsi resipi lagi..(^^,)
ReplyDeletetanjat boboii..haha~
nampak sedap! XD
ReplyDeletep/s : selamat berpuasa :)
macam sedap je...nak try lah!
ReplyDeleteAyah cakap tanjat boboii??? huwakakakaka...tgk dari gambar puding ni cam best..bak rase sikit...:)
ReplyDeletenak try gak lahh..hehe...
ReplyDeletesedapnya kb hmm selera nak makan ni..buatkan la yea hahaa
ReplyDeletetanjat boboi ? ape tuu ? huhu . dah boleh buat niaga nie . hantar kat bazar petang petang . =)
ReplyDeletemalassss. haha. nak KB buatkan !
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekb, amat menyambut ramadhan!!!! puding itu sungguh ohsem....kalu tengok esok mesti nangis...hahaa
ReplyDeletekalo buat benda neh, puding buat sket je. sebab kitorang suka minum kuah yang banyak. =D
ReplyDeleteFuhhhh, confirm terliur klau tgk esk XD
ReplyDelete1st time?ok la tu... bleh la saya try..memang tengah 'usha' desert pun sekarang ni...he3
ReplyDeleteboleh try malam ni untuk bersahur...
ReplyDeleteta sngka kb taw msk.. msty tonjol an bakat sbb suh tplih jdi mnantu pakcik2 uh an.. haha =P
ReplyDeletewah ...buat try buat tuk buka pose besok neh ...
ReplyDeleteKB reti dok buat ...hahah
excellence!
suka suka.
ReplyDeletenanti saya try next weekend.
KB...cedapnya..leh wat berbuka esok nie...aper tu kb 'tanjat boboi' tu??hehehe
ReplyDeleteboleh gune resepi ni utk bukak puasa..:)
ReplyDeleteselamat berpuasa KB..
waahh..bestnye~
ReplyDeletenak cuba la..heeeee
perghhh. semua stok nk buat resepi ni. ehehe. terliur lah.
ReplyDelete* gulp ! terliur ~
ReplyDeletewah, KB dah ugut. kena buat ni. haha esok berbuka dengan puding kastad KB la ye :)
ReplyDeletetanjat gugurl ko pandai buat ni nyah..
ReplyDeleteboleh buat berbuka esok nih XD
ReplyDeleteermm..sedapnyer !!lama da tak jengah sini..tukar header baru..ok gak la tapi cikin lebih suka yg lama..=D
ReplyDeletetanjat boboi???
ReplyDeletecm sedap...ok nk try la...
nyum nyum..lebih kurang lg 3 jam :)
ReplyDeleteKB~ baru lepas buat resepi nie. kehkeh. tgu rase die pulak jap g ;p
ReplyDelete