Resepi Puding kastard cocktail berkuah

Betul ke namanya puding kastard cocktail berkuah? hentam sajalah...hehehe.. Hari ni nak kongsi resepi pulak sebab makanan ni senang gila nak buat! Jadi sesuai sangat untuk dijadikan menu berbuka puasa esok.
Jom tengok resepi..

bahan untuk puding kastad 
- 1 cawan tepung kastard
- 1 cawan santan
- 4 cawan air
- 6 sudu besar gula. (aku taknak manis sangat sebab kuah da manis)

bahan untuk kuah
- 1 tin susu cair (boleh gantikan dengan santan cair)
- 2 sudu  besar gula
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu besar tepung kastard  (untuk pekatkan kuah)
- 1 tin cocktail

cara buat puding kastard.
- masukkan semua bahan-bahan dan gaul sebati dengan api sederhana sampai jadi pekat dan melekat.
- siap! masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais.

cara buat kuah
- masukkan semua susu cair, gula, esen vanila dan tepung kastard.
- gaul sebati dan masukkan cocktail ikut banyak mana yang korang suka (masukkan air cocktail sekali,baru manis)
- gunakan api sederhana dan tak perlu sehingga mendidih, cukup sampai gula hancur saja
- biarkan sejuk.

Senang kan? ini rupa yang aku dah buat..
resepi ni senang gila sampai aku dah buat dua kali semalam.. semua family aku suka makan, kejap je dah habis.  Peh, ini pertama kali aku share resepi.. baik korang buat. kalau tak, aku taknak share resepi lagi.. (ugut)
ok, selamat menyambut ramadhan ye kawan-kawan..

p/s : gelak guling-guling bila ayah aku cakap.. "tanjat boboii~"  hahahhaa....

33 comments:

  1. sedapnyeeee...
    mood: terliurr :D

    ReplyDelete
  2. selamat menyambut ramadhan buat KB! =)

    ReplyDelete
  3. boleh buat untuk berbuka puasa nanti..

    kelihatan sedap, senang pun senang..hehe..

    ReplyDelete
  4. haa..macam nak buat je...hee..nanti kongsi resipi lagi..(^^,)

    tanjat boboii..haha~

    ReplyDelete
  5. nampak sedap! XD

    p/s : selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  6. Ayah cakap tanjat boboii??? huwakakakaka...tgk dari gambar puding ni cam best..bak rase sikit...:)

    ReplyDelete
  7. sedapnya kb hmm selera nak makan ni..buatkan la yea hahaa

    ReplyDelete
  8. tanjat boboi ? ape tuu ? huhu . dah boleh buat niaga nie . hantar kat bazar petang petang . =)

    ReplyDelete
  9. malassss. haha. nak KB buatkan !

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. kb, amat menyambut ramadhan!!!! puding itu sungguh ohsem....kalu tengok esok mesti nangis...hahaa

    ReplyDelete
  12. kalo buat benda neh, puding buat sket je. sebab kitorang suka minum kuah yang banyak. =D

    ReplyDelete
  13. Fuhhhh, confirm terliur klau tgk esk XD

    ReplyDelete
  14. 1st time?ok la tu... bleh la saya try..memang tengah 'usha' desert pun sekarang ni...he3

    ReplyDelete
  15. boleh try malam ni untuk bersahur...

    ReplyDelete
  16. ta sngka kb taw msk.. msty tonjol an bakat sbb suh tplih jdi mnantu pakcik2 uh an.. haha =P

    ReplyDelete
  17. wah ...buat try buat tuk buka pose besok neh ...

    KB reti dok buat ...hahah


    excellence!

    ReplyDelete
  18. suka suka.

    nanti saya try next weekend.

    ReplyDelete
  19. KB...cedapnya..leh wat berbuka esok nie...aper tu kb 'tanjat boboi' tu??hehehe

    ReplyDelete
  20. boleh gune resepi ni utk bukak puasa..:)

    selamat berpuasa KB..

    ReplyDelete
  21. waahh..bestnye~
    nak cuba la..heeeee

    ReplyDelete
  22. perghhh. semua stok nk buat resepi ni. ehehe. terliur lah.

    ReplyDelete
  23. wah, KB dah ugut. kena buat ni. haha esok berbuka dengan puding kastad KB la ye :)

    ReplyDelete
  24. tanjat gugurl ko pandai buat ni nyah..

    ReplyDelete
  25. boleh buat berbuka esok nih XD

    ReplyDelete
  26. ermm..sedapnyer !!lama da tak jengah sini..tukar header baru..ok gak la tapi cikin lebih suka yg lama..=D

    ReplyDelete
  27. tanjat boboi???

    cm sedap...ok nk try la...

    ReplyDelete
  28. nyum nyum..lebih kurang lg 3 jam :)

    ReplyDelete
  29. KB~ baru lepas buat resepi nie. kehkeh. tgu rase die pulak jap g ;p

    ReplyDelete