Pilih dan Simpan Jodoh kita

Lama menghilang dah.. sebab hidup semakin sibuk.. masa semakin kurang.. buka blog pun sebab nak check earning nuffnang.. hehehe.. teruk kan..  Sekarang tengah cuti seminggu, jadi curi masa nak luangkan untuk blog yang berabuk ni..

Bulan 10 hari tu aku rasakan bulan yang agak mencabar untuk aku sebab banyak hal berlaku dan ada juga hal yang luar dari otak normal ni.. Pendek kata, perangai macam orang tak ada akal.. Harapnya bulan yang baru dan tahun yang baru ni, semuanya akan menjadi semakin baik dari sebelum ni.

Sejak dua menjak ni, ada jugak aku bersembang dengan family and kawan-kawan pasal JODOH.. terasa tua bila kat wall facebook aku dah penuh dengan kawan-kawan upload gambar baby.. fuh, cepat masa berlalu..rasa macam semalam je aku syok kat budak laki dalam kelas masa tadika aku dulu..

Back to topic, ada yang mencari-cari calon yang sesuai untuk jadikan teman hidup.. di selidik setiap perangai dan ciri-ciri yang dia mahukan untuk dijadikan teman hidup dia.. Bila dah berjumpa si dia yang di rasakan boleh 'diharapkan' untuk menjadi si suami.. maka dia simpan dan labelkan sebagai bakal suami.


apa yang di pandang sebagai layak di jadikan ciri-ciri sesuai dijadikan suami?

Si A : ' dia setia, baik perangainya, tak mengatal dengan orang lain, ada kerja yang baik dan yang paling bonus.. dia tak pandai guna wechat~'
Si B : Kuat agama sudah

Pilihan kadang-kadang banyak kat depan mata.. ada yang bersusun pilihan kan.. betul? tapi bagaimana nak di buat pilihan? betul ke kena pilih dan setia pada satu sekarang sebab kalau kita tak pilih sorang sekarang, nanti tak ada yang nak kita? kena buat pilihan ke??

Buat solat istiharah untuk pilih jodoh.. betul! tapi betul ke dah sampai masanya untuk memilih jodoh? Mungkin perlu habiskan sekolah dulu baru pikirkan hal jodoh kan? tak perlu rasanya cari masa sekolah dah berusaha simpan dia sampai masa nak kawin.. banyak dugaan tu..

Betul ke lelaki yang baik ni sikit dan  kena 'cop' cepat-cepat.. kalau tak nanti melepas.. heheheh...sebab tu adanya gadis yang berkawan dengan ramai orang tapi simpan sorang untuk di buat stok laki.. mungkin sebenarnya masih mencari yang lebih baik..

Tak boleh ke berkawan saja.. dan pilihan dibuat bila tiba masanya?

5 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Bro Zikryy said...

to me..nak pilih lelaki kuat agama..kita kena selidik balik kat mana kuat yer..ada laki kuat part sirah,ada tu thu semua hukum tp bila tang akhlak fail...kan KB...so pilih yg berakhlak mcm nabi kita :D


KB and di tag :)
http://ahmadzikryy.blogspot.com/2014/01/2nd-giveaway-by-nina.html

Bobo said...

salam kb,

manusia berubah2.. yg jahat boleh jd baik, yg baik boleh bertukar jahat.. kalau cop awal2 pun x gerenti yg kita dpt tu yg terbaik..btol x? :)

Pembicara Internet Marketing said...

Sangat berharap, semoga web ini menjadi web yang terdepan dalam menyajikan informasi yang mencerahkan

Jual Parfum said...

Sangat berharap, blog/website ini menampilkan informasi yang terus bermanfaat :) keep blogging...

salam dari Pen jual Parfum

sancu said...

semoga kita mendapatkan jodoh yang terbaik..

Post a Comment