Kenapa susah nak belajar masa cuti sekolah?

Cuti pertengahan sem dah nak berlalu sebab hari ni hari ahad. Fuhhh.. rasa macam nak mengeluh je lah sebab tak puas cuti ni..

Sebenarnya sebelum cuti, semangat berkobar-kobar nak study masa cuti. Maklumlah naik cuti nanti banyak test yang menunggu.. Sampai gemuk beg aku tu penuh dengan buku!
Tapi, bila kaki aku jejak je kat dalam rumah aku, semangat aku yang nak study tu pegi balik batu pahat pulak. Dia tak nak ikut aku cuti..Cis, semangat tu memang ada, tapi tak lama lah kan.

Seminggu aku kat rumah, hari-hari aku cakap kat diri aku.. "esok je lah study, banyak masa lagi ni."
Banyak masa kepala hangguk aku! hari ni dah hari sabtu, buku aku cantik je lagi ni kat dalam beg. Adui, parah lah macam ni! tangguh-tangguh last2 tak jadi apa pun.

Serius bila cuti memang tak kan boleh fokus study! bila nak bukak buku tu, dinding pun tiba-tiba boleh jadi menarik ! pandang jela dinding tu.. mula lah otak aku nak menyimpang. Patutnya aku pikirkan benda yang aku nak belajar , tapi otak aku boleh pikir siapa yang cipta cat? siapa yang cipta simen? mana datang perkataan dinding? kalau dinding tak ada macam mana? Ish, Kesudahannya pikir punya pikir, bila habis dua jam mengadap dinding. Aku pun tutup buku, tidur!

Pendek kata memang susah lah nak study kat rumah ni masa cuti kan, hehehhe.. banyak benda yang kita boleh buat selain tengok buku. Kalau kat hostel pulak, ada katil dengan almari jadi bila bosan, buka buku la. kat rumah pulak, takde istilah bosan! hihihi.. Korang macam mana?

7 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Khalilah MNor said...

Ye betul... snggup tak balik tumah time cuti dulu sbb byk sgt lg nk study. Pernah bawak satu beg penuh buku balik umah, alih2 tak bergerak seinci pun. ;)

♥ Miss Hearty ♥ said...

hehe.memang pon ! ..kat rumah banyak dugaan kan :)

EyqaLuvender said...

di mana ada kemahuan di situ ada jln.
mahu seribu daya,tak mahu seribu dalih.
fhm adik2?hehe

Alysha Syahirah said...

anda ditag - http://imandanialdairiestoyou.blogspot.com/2012/11/segmen-6-perkara-tentang-saya-ii.html

Ain Dzaya said...

tipikal universities prob student....sehari sblm submission/test/final..barula terkocoh2..cri buku na study na buat research..hahaha

wisata bakti alam said...


Terimakasih informasi nya gan, sangat bermanfaat :)
nice post :)
ditunggu kunjungan baliknya yaah ,

era ek said...

hehe.. same je kiterr! :3

Post a Comment