Tips Menarik Follower

Assalamualaikum...
harini aku nak kongsi tips menarik follower versi pendapat aku sendiri..hahaha... aku baru lagi dalam blog tapi aku rasa tak salah kan kalau aku nak berkongsi..lagipun ada yang nak aku kongsi..*alasan aku je* hehehe

mesti korang akan kata..
"Elehh...blog baru 2bulan tapi ada hati nak berlagak bagi tips"
 tapi kan..bagi aku.. 
" Usia?? usia bukan penghalang~ hehehehe"
  Tips yang aku bagi simple je dan memang ni  aku praktikkan.. dulu masa aku mula-mula blogging, memang aku cari tips-tips macam ni..sebab baru nak cari rentak kan.. 

1. Kaji blog
Mula-mula korang kena kaji blog korang tu.. jadikan supaya mesra pengguna.. kalau berat, ringankan.. macam mana nak ringankan? dietkan dengan mengurangkan kuantiti burger widget yang ada dalam blog tu. Letak yang perlu saja.
contoh widget yang tak perlu.
- Perkataan yang mengikut cursor tu.. serius menyemak!
- Icon-icon yang jatuh berguguran.. ( ni buat blog berat dan serabut)
- cursor yang tak tepat dan tak jelas.. ( ini selalu buat aku hangin ok)
banyak lagi..tapi ni yang aku rasa betul-betul menggangu dan buang mood orang untuk follow.

2. Cara penulisan dan tulisan.
Gunakan bahasa yang mudah difahami dan elakkan menggunakan shortform atau bahasa yang pelik selain bahasa melayu dan inggeris. Jenis tulisan jugak penting, paling senang dibaca bila korang gunakan jenis arial ataupun times new roman.

3. Blogwalking dan follow
Cara ni kuno tapi tetap berkesan kan untuk promote blog kita, lebih baik kalau follow dan tinggalkan komen kat blog yang kita pergi tu. Insyaallah dorang akan datang balik dan buat benda yang sama pada kita..

4. Berkawan.
Bagi aku, blogging bukan sekadar kita publish entri, kemudian pergi promote entri kita tu pada shoutbox orang lain. Sampai bila kita boleh buat macam tu? sebab tu aku pentingkan persahabatan dalam dunia blogging ni. Berkawan dengan follower kita dan insyaallah, kalau kita tak update entri pun, dorang tetap akan datang singgah.

5. Bloglist
Bila kita dah berkawan dan dia suka blog kita, insyaallah kita dapat tempat dalam bloglist dia. sekaligus kita dapat promote blog kita dalam blog dia kan..kan..kan? haa..betullah tu..


Dahlah..cukup 5 saja..penat seh aku nak tulis entri serius macam ni..mengantuk rasanya.. yang korang rasa boleh dipakai tu ambillah, kalau yang tak elok tu, tinggalkan saja kat dalam ni..tu sajalah tips dari aku..


sekian~

pesanan penaja :
"kenapa perlu riak bila di atas, kau juga pernah dibawah bukan?"

52 KOMEN BERKOTAK BULAT:

EYFAalias said...

nice tipsss. heehe. eyfa sokong apa yang KB cakap ni.

Azreen Shafila Abdullah said...

nice!

MARIA LIZA said...

yes betul la tu..i like...perkataan "AKU" akan membuatkan kita dekat dgn semua orang dan just be as u are...

echaRierie said...

wah menarik tips ni..hehe..

Amiirah Cassan said...

nice ! follower yang juga pembaca setia ! hehe follower yang takat follow je wat pe kan ? hehe

hanjila said...

oo...bgus tips ni, thanx kb

Wani said...

siyes ke baru 2 bulann ??
wahhhhh :)

fa said...

terima kasih sbb kongsi.. :)

syashafie said...

yeah ! usia bukan penghalang. suka suka. bolej jadik panduan sya jugak tips nih :)

sergeant keroro said...

hehe,nice! :)

KB power XD

rayne rawt rawt said...

nice jea . boleh la kite kawan2 kan . hehe . btw nak tanye . lame mane dah blog ni wujud ?

ary anwari said...

tips nie brgune sgt...:) kotak bulat terbaik..heheh

nurAMALLINA said...

Betul sangat tu KB. :)

Bui Idzra Ryn said...

bravo KB..mmg tips yang bagus..sebab tu bui suka KB

Syuxer said...

syuk setuju dengan tips KB bagi kerna pe?kerna syuk sendiri amal tips2 sedemikian tapi sekarang blog syuk semakin berat..nak maintenance balik

My Name is Mar said...

Weyhhhh... Lu macam wat kesinambungan entri wa jek..
Ha-ha-ha:D
Apa pon tahniah arr sebab dah nak 1000 lu punya follower:)
Chaiyok chaiyok...
Apa pon, wa suka entri lu sebab entri lu tak macam kat bawah ni..

Hari ni aku sedeyh sangat..
Dia datang tapi blah tanpa bagitahu aku..

Ngeh3... Itu contoh semata-mata...
Teruskan perjuangan:)

Apeach Blogspot said...

nice tips..:D

Asha said...

suka dan terima kasih utk tips tu.=)

EiZaRaZiErYa said...

ahaha..like~ cayalah KB~ wink3 >_<

Wanie said...

ha tips2 yang berguna ni untuk blogger yang baru lagi..:)
tp satu je tak leh nak ikut sangat,
tulisan..hehe

sy suke tulisan yg comel2, then kadang2 tulis shortform..kena baiki lagi ni..:)

Khairil said...

semua yang di atas tu betul..saya setuju sekali especially yang no.2 tu...

yatie Awang said...

tips yang menarik...tq

Acik said...

yes, 5 tips yg mantap. tq

zarulfarhana said...

btul tue...

Asyila Zainuddin said...

ooo.. camtu rupenye ek.. nk ikut la tips2 tu.. hehe..

myhatiku said...

setuju!:D

Fad said...

btl tu..tulisan dlm blog sy ok x?hehe..kdg singgah blog org rasa pening nk bc sbb font dia tu..huhu..mmg trus xjd follow...

Addin said...

nice tips! :)

nak try juga la . ngee

Gadis Kecil said...

KB always rite!

tips first tu sgt sokong......

aremieroul said...

wah..best2..^^

cik najihah said...

yg 1st tu sangat le sokong..

cik pip said...

thanx KB..nice tips...:)

syira said...

syira suka buat yang no. 3 tuh..hehe
blogwalking sampai lebam!

harrazdani said...

KB memang sentiasa hadir dengan tips2 bernasnya...kipidap KB..;)

syaz@rozelt said...

wah menarek..setuju dengan semua poin2 tu kb~

Tea said...

suka entry ni.. ce like ce like..

suha said...

blog cik suha dh sehabis simple hehe (^_^)


dan isnyAllah menepati sume tips KB

cik pip said...

aiii KB..ni tok KB..saje2 je..:)

http://sepitsini.blogspot.com/2011/06/thanx-follower.html

Bro ahmad said...

tips yang best hehehe..rasa blog bro beratlah..apa yang perlu di buang?

ArulchelseA said...

mk cik ni kaki BW memang la... kih kih kih...satu dunia blog ni mk cik merantau....kih kih

Onitsuka_hana said...

suka statment bawah tuu :)

アヌム ちゃん said...

thanks sharing ye..

Anyyss Shuhaimi said...

betul2..jangan lupa follower kite..

si cantik sally said...

tentang usia?bukan penghalang..macam ku kenal itu ayat..hehe..btol tu cik kotak bulat sy sokong..yeh

encikAPPLE said...

sokong sangat-sangat. tapi teringin nak tawu, entry macam mane yang boleh tarik perhatian orang. pening nak fikir. hehe

izzati jerr said...

'kenapa perlu riak bila di atas, kau juga pernah dibawah bukan?'
uhh..mmg power lah ayat KB nih!! ada benarnya..

kotak bulat said...

@encikAPPLE entahlah..tu kb pun tak dpat nak jwb..heheh...

Tea said...

errr. KB, ce komen sket. belog tea berat x? tea rasa berat laaa. hm, penat dh dietkan dia. ttap nk brat mcm tuan dia gk. kakakaka.

Unna said...

setuju dgn KB pasal point ke 4 tu. btw , nice tips :)

era kecik said...

bagus tips nie... era nak ikutlah.. he he he :)

[sutera kasih] said...

bgs tips KB ni..betul tu kena jalin hbgn persahabatan :)

cik orange jingga said...

macam tu ka??? hahaha saya nyer blog cam blog syok sendiri jerk gayanyer...nice tip, nak amalkan lah..thank

Post a Comment