komen sebab balas komen atau suka entri kita?

Assalamualaikum...
selamat malam.. malam ni sebelum aku buat kerja, aku nak berkongsi pendapat sikit.. sejak aku masuk belajar ni aku memang tak nafikan yang masa aku untuk blogwalking semakin terhad tapi aku cuba sebab membaca memang memberi ilmu kan.. jadi tak rugi..

Masa aku cuti, aku selalu blogwalking dan ada yang kata..
" Eleh.. orang komen entri kau sebab kau selalu blogwalking, jadi dorang balas balik je"
kata-kata ni buat aku terpikir, betul ke entri aku hanya dikomen mereka-mereka yang datang membalas komen selepas aku komen entri dorang dan bukannya sebab entri aku best? dorang datang blog aku sebab balas kunjungan??

Mungkin betul sebab bila aku jarang blogwalking, berkurangan orang yang datang blog aku.. tapi aku tetap menaip entri 2-3 kali sehari walaupun sibuk.. aku buat perbandingan, memang sikit orang yang datang komen.. tapi aku rasa terharu sebab korang datang baca dan komen walaupun aku jarang komen blog korang...

Ramai kata, follower beribu tapi yang datang komen sikit je.. memang agak memalukan jugak lah..hehhe..ok, aku malu jugak.. mungkin ada yang kata..
" follower KB 1500+ tapi yang komen setiap entri cuma 40+ je"
korang tau aku sibuk kan, aku terharu seh bila korang tetap datang tinggalkan komen dan jejak.. cuba kalau aku hentam blogwalking sakan seharian, tak mustahil entri aku ada 100 komen kan?
Kebanyakan blogger akan membalas komen orang yang datang memberi komen, macam tu jugak aku.. tapi macam mana dengan blogger yang tak sempat blogwalking? entri best tapi tak ramai komen..
jadi kita nak simpulkan yang blog dia tak best ke?
aku rasa lebih baik kita menilai sesuatu blog tu selepas kita sendiri membaca entri nya.. dan bukan dari bilangan follower atau bilangan komen..

p/s : nak main angry bird dulu lah sebelum study.. hehehe

67 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Princess Feyqa said...

yeah setuju! lagi2 pengguna broadband, if dh lebih limit mmg slow and xblh bw sgt.. if student lak, dorg ada komitmen dgn study tu yg payah nak blogwalking :)

aRa ❤ aFiq™ said...

kdang2 sbb bls.. kdang2 sbb suka.. lau ta suka ta bls g.. tggu entry yg suka bwu komen.. haha.. :P

laskar pelangi said...

fhewit! main angrybird jugak yeee;) cepat cepat hapuskan bab* ijau tuu okey:)


tula, tak leh nilai sesuatu blog dari bilangan fllwer dan komen:) isi entry lagi penting=)

Fathiah Hamim said...

dari situ lah datang nya kekuatan jumlah pembaca setia sesuatu blog tuh. dia tak bw tapi still ramai komen. =)

selendang merah said...

betul tu KB..mcm blog KB nie best sangat...macam info kita leh dapat..

Unna said...

hmm betul tu. tak boleh nilai dari komen je. ada orang, baca, tapi jenis malas nak komen. hehe

jadi, kene ikhlas buat entry. takde orang komen takpe, asal ade silent readers. kn okey tu. :D

abghani said...

aku ada 43 flower je..yg komen dlm 5-15 org je..klu KB jenguk tambah 1 lagi...k bye c u again.

cikit pun tk per..yg penting aku hapi dgn apa yg aku buat.

Cik Azizah said...

yezza jijah sgt setuju! mungkin ada yg baca tapi tak tggl jejak..kita xleh nak ukur sesuatu blog tu berdasarkan bilangan follower n bilangan komen..jijah sendiri follower 2k++ tapi yg komen tak smpai 10. ha pe citer...so tak leh nak ukur sgt lah pon... hehee :p

Bitter said...

ade jugekk angry bird dia..HAHA! betul jugk tu kdg2 KB, wajarlah kite hargai pengkomen kita..tapi macam kite selalu, kalau mmg entri best, kite tak segan segan drop komen..phewww :)

My MiRa said...

kadang2 ade yang datang blog kite tapi tak comment or tak tinggal jejak..so the best way nak tawu bilangan pembaca kita adalah tengok statistik nuffnang atau ape2 jela :)

faridah nazurah said...

sy silent reader. cmne nak komen.. hehe :P

nurAMALLINA said...

entah? macam sesetengah tu cuma nak balas komen aje

miss epa said...

setuju.sy follower ramai.tapi yg komen ciput je.mybe entri harus diperbaiki kot.huu :)

EYFAalias said...

selalunya memang sebab nak balas kunjungan. Tapi sekurang2nya dia baca juga entry kita kan. Dari tak ada orang baca lansung?

bila ada org tinggalkan cmnt tu terasa mcm di hargai. sebab apa dia komen tu itu belakang cerita.

Alip Apai said...

pendapat aku awal2 mmg org dtg komen blog kita sbb kita komen blog dia..

itulah sbbnya kita kena make sure entry kita ckp kuat nak tarik perhatian viewer bila diorg dtg..

bila 1st time diorg datang kita berjaya impress diorg gila2..insyaAllah diorg dtg bila kita buat entry lain..

tp igt..semuanya ambik masa..mgkn kali pertama diorg komen still x lekat..cuba kali ke2 3 smpai jd rutin diorg komen blog ko..

nak contoh blog yg best giler..mgkn ko dh tau tp ak bg jugak..hehe

kucinganserius
mynameisnamee
makandalam
ayeemayam
terbangtinggitinngi
mejuez

ini pendapat aku..ikut ko la setuju ke x..

:)

josrevalution said...

kalo aku,aku x kira komen tu..yg pnting puas ati dpt post..sebb lebih bnyak lg my silent reader..ahaha....silent reader aku penting sbb diorang traffik unik..walopun diorang x komen..tp diorang hntar email untuk bertnya...
n pasal entry nie rasanya diorang komen sbb kita komen,x semestinya entry tu diorang suka.tp tetap komen..betul x..betul x?..haha

My Name is Mar said...

Ye ke??
Tak jugak...
Tapi,mungkin juga...
Huhuhu...

diana said...

ada betul nye pendapat gitu..
sebab tu orang kata kalau nak komen kita banyak kita kena rajin2 komen entry orang.....

tapi dari mula2 rajin komen tu la nanti yang akan buat kita ada pembaca setia yang bila kita tak komen entry dia pun dia tetap datang komen entry kita...

yang penting jangan berkira la...
heheheh

SAYA BUKAN SAMDOL said...

tuu la kan. heheh salam lebaran :D

asnizaziz said...

mungkin diorg bukan tanak komen, diorg jd silent reader je, tak sempat, byk komitmen,,hehe

rayne rawt rawt said...

ye laa.. follower rawt rawt dah hmpir 1k . tapi komen tak smpai pon 10 .. hum sedih gile

Ezad Skytech said...

betul tu jugak KB..terfikir jugak kadang2..
kalau kita kurang update tapi org masih dtg lagi blog kita..bersyukur sgt sbb masih ada yg sudi jengok blog kita kan..

pengemis Cinta~ said...

salam

pc setuju..pc jarang berbw sebab kekangan masa, almaklum esaimen banyak..tapi bila bw pc lebih kepada menjadi silent reader, pc baca semua post terbru rakan2 blogger, jika nak bagi pendapat baru pc komen.hehe.jika entri kita xde orang komen tak semestinya org tak baca.

fllower byk tapi komen sikit?memang tak dinafikan, tetapi fllwr tu pnting sebab sekali kita updte blog semua fllwr akn tahu, terpulang mereka utk komen atau tidak.so makin ramai fllwr kita makin besar chance nk ad byk komen..

ades.terlebih bebel suda..sori cik KB;) pndpt pc saja tau.

Syuxer said...

bila masa jadi taruhan..maka komen akan mula mengecil nilainya..

kalau kes just nak balas komen coz kita komen dia balik..maybe itu antara sebabnya..tapi kita boleh pasti komen mereka berikan itu adalah ikhlas dan dari buah fikiran mereka..:)..

yang follow2 kita ada gak bukan pengomen tegar atau dok men follow mollow sollow tollow hahaha..so kalau dapat komen 30 ke atas dah mencukupi dah..hehe..

pasal entri berkualiti tuh,biarla ia menjadi rahsia antara pengomen,silent reader dan kita..janji kita taip tuh dari hati kita dan ada semangat sharing is caring hehe..

sleeping_maniac90 said...

kdg2 ad y prefer jd silent reader..
xsmstinya xrmi komen bmksd blog dia x d reader..
kne tau gak y skang nih kta ad silent reader hehehehe..
kdg2 ak pn jdik silent reader..
ak akn bca tp x komen.. hoho..

cucu umie said...

ayie sekrng susah sikit nak blogwalking disebbkan busy dgn perniagaan family..tpy alhamdulilah mereka still dtng blog ayie..terharu juga kot..

Wanie said...

kalau tak blogwalking mungkin la kurang komen..tapi tak bermakne entry tak best..kalau orang tu letak kite dlm bloglist die, mesti die akan datang bace kan..komen tak komen hak die..huhu..silent reader ramai kot, diorang prefer macam tu..

muhamad hanif said...

Err,

tulah, tapi benda ni depends kot. Bukan senang nak dpt pembaca yang betul2 baca entri,

Macam Entri yang ZZ post baru2 ni, kebanyakkan yang komen "Wahh, update pun"


tu je .

aiman said...

ada gitu.. tp ada yg betul2 suka dgn entri kita..

sha my heart said...

kdg2 sb rasa terhutang komen. kdg2 sb suka. tapi jgn xtau, ada yg komen smata2 nk trafik dri blog yg dikomen tu (blog yg dikomen tu trafik tinggi)

Bigdaddyz said...

biasalah begitu...

twinkeenabilah said...

Betul2, kalau yg pkai berukband tu kalau dah exceeded mmg ah kan takleyh nak blokwalking. lembab semacam jee.

tp kalau yg dah suka belog kita, akan dtg punya, InsyAllah

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

aku komen ...hehe ....

komen balik k ....kah2

kerana aku bukan BEN ASHAARI ....:)

~~Ticer Wann~~ said...

hmm selalunya memang komen sebab nak balas komen la... tapi ada jugak yang komen sebab entri kita best...

hee kalau blog Ticer erk.. entri xbest pun so tak kisah la tak banyak komen :).. hoho...

selamat bersahur

Mr.Thinker@Ali said...

entry aku xmenarik. sbb tu ko x datang kan? hahaha. gurau je. aku x kisah mana pun. ada orang komen atau tidak, yg penting kepuasan hati. ilmu disampaikan. ilmu dikongsikan. bg aku, mereka yg komen itu bagus kalau niat bukan stakat balas komen kat entry kita jaa. lg bagus kalau dorg semua subscribe komen macam yg aku buat. mostly orang2 yg aku komen, macam kat sini, aku akan subscribe untuk penuhkan email aku. buka tu jaa. aku dapat curi ilmu bila masa dorg bg pendapat.

mungkin betul, bila kita bw, komen akan banyak. aku alami gak. sbb tu niat aku dalam dunia maya blog adalah mencari ilmu, buka bw. err.? apakah? entahlah. aku x tau apa aku ngarut. ada idea aku nak kongsi apa yg aku karutkan kat sini.

msredcheesecake said...

kb, akak memang akan balas kunjungan org yg komen kat entry akak...tapi kalau entry latest dia akak tak tau nak komen ape, tak komen pun...baca jer. tapi kalau ada nak komen, komen la..boleh? heeee

kb ada kat bloglist akak...kalau kb tak datang blog akak, kalau kaka ada masa akak tetap datang...insyaAllah...

iMBobo said...

rasanya bilangan komen tu tak penting pun..yg penting trafik :) bilangan follower tak penting tapi follower itu penting :)

adrinaqamarina said...

betul, ada juga blog yang beriban followers tapi komen sikit.


aku pulak, komen sebab suka bukan sebab ada orang datang komen. tapi kalau sibuk sangat, hanya sempat komen sape yang dtg je. -.-'

CIKU said...

ciku sokong gak..ciku tak ramai follower dan tak byk komen..pasrah ajela.tapi ciku mmg tak kenal saper kesemua followers ciku.kenalpun dari blog depa jek..best gak gitu.hiks

Amiirah-Cassan said...

komen sebab ape ? hhehe oke la tuh 40 lebih , mira belas2 je , hohoho

EiZaRaZiErYa said...

alaaaa...yg komen 2..teman..pembaca setie..yang balance2 tu..migt be silent reader kan..
kadang zie pon..sempat bace je..xsempat tinggal komen.. =D

syaz@rozelt said...

hehe..isu nie mungkin x applicable tuk blog kb..blog kb kan femes..hihi

Diana @ bilakukatacinta said...

dear..ada betulnya statement tu..yelah.entri besh kebabpoom..meletop,,panas pon..kalau org tak sedar, mana lah org nak bace.. cuba bayangkan, berapa riban bloggers kat mesia ni...kalau takde appear dalam bloglist.. takkan kita nak search satu2..Mampuh lah,.,yg ade ribu-ribu follower..jenuh

cik idora said...

tak suka sgt2 kalo stakat nak balas comment yg ktew dh comment.. kan..

p/s : sorry lamabt post passl segmen yg cik idora join hari tu.. busy sikit.. sorry sgt2..

Niena Pengembara Ilahi said...

kalo ada pmbaca setia msti ada pengkomen setia.. :)

kekadang tu singgah jer tpi xsmpat nk komen, tenet ni ngalahkan siput sedut slow nye

he is kapten kakak said...

:) sometime sbb 'visit back' je

SoLy SoLicious said...

ksg smpat bw, 2/ 3 belog aje..huhu

Anak Wak Mail said...

saya datang blog kb tak kisah pon kb datang atau komen blog saya atau tidak..hehe..:)

saya suka je entri kb..ni bukan bodek ok!

Rai said...

sedih bila org komen lebih kurang je..asal ada sipi2 dengan tajuk cerita, padahal tah baca abis tah tak entry nya.huhu..

spirit lion said...

masuk.....
keren

Afikah Aziz said...

ika komen sbb suke bace :P

♥yaya budak suka embun♥ said...

rasanya selalu dpat org yg balas komen balik kot :D

Nurul Ain said...

angry birddddddd..best!!

si cantik sally said...

haha..pade saye blogwalking la harus perlu kalo nak komen menggunung sbab slalu saye tgk entry melekat pon kalo tuan blog malas blogwalking x kemana jugak kan..sbab tak sume blogger sdar akan kewujudan entry baru dia melainkan dia slalu rajin blogwalking ..atau dia memang da femes!btol x kb?? sbab kite akan ingat nak terjah kalo blog uh rajin BW kat blog kite ..

▪littleimie▪ said...

saya suke comment pada entry yg best,jd for sure smp abis saya bc entry tersebut.then baru comment.

alif haris said...

hehe bnde ni alif pn perasan juga .. bila alif tak sepat blogwalking, jumlah komen memang jadi sedikit ..

Abang Stalker said...

sbb dua2..suka dan balas komen. :)

abglan said...

ooooO cam gitu...

Ramziah Mangsor said...

ooo mcm tu ya? kite budak baru..

K.Zhariff said...

err, saye komen sbb saye suka entry tu. hehe.

Khairil said...

saya beri komen kpd sesuatu entry yang memang ada isinya...lebih tepat lagi entry yang saya menarik saya untuk baca sampai habis...macam entry KB ni... :)

Bro ahmad said...

suka baca entri kb...:)lagipun bab balas2 komen ni terpulang kan..tak wajib pun balas komen ni ! tapi bro akan cuba balas,tapi tak semestinya cepat..lihat masa yang mengizinkan..

SITI NOORNADIYANA said...

pendapat yana, balas2 komen ni sebagai token of appreciation untuk mereka yg dtg blog kite & komen entry kite. ape salahnya kan saling support blogger. heee.. ^^

yana dah lama jd follower, tapi ni baru 1st time yana komen. sorry kb. ^^

Cik Gee said...

could be both kb.. tapi gee lebih senang balas komen kat blog blogger yg komen entri gee.. as a appreciation.. ^^

citer merapu ke x, kdg2 belakang citer sbb kdg2 gee pon merapu jugak.. muahahahaha.. =)

ice lemon tea said...

apa2 pun jangan menilai dari segi luaran semata2..

majulah belog utk negara..haha

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia pun selalunya komen blog orang sebab nak balas yang dorang dah komen blog Tia . win-win lah .. bukan sekadar komen , tapi baca okey :)

sergeant keroro said...

hehe, betul. bila tak blogwalk memang merudum.

jenis yang nak orang komen baru dia komen.

tapi nasib baik ada jugak pembaca setia yang datang komen tanpa harap orang balas, sebab suka dengan blog dan entri kita :)

Post a Comment