Kenapa lelaki menghilangkan diri tiba-tiba?

Kenapa lelaki  menghilangkan diri secara tiba-tiba? pertanyaan ini aku sering terjumpa di dalam satu forum masalah cinta. Masalah yang biasa perempuan alami iaitu kekasih hati mendiamkan secara tiba-tiba.
Adakah si dia telah berubah hati?

Ada banyak sebab sebenarnya kekasih menghilangkan diri.

1. telefon hilang
 Tak lama mana pun dia menghilang kalau hilang handphone, dia mesti akan contact korang punya. Handphone bukan satu-satunya cara berhubungkan. Sekarang ni boleh berhubung macam-macam cara - skype, facebook, YM, email dan public phone. Kalau dia hilang lebih dari dua hari dan alasannya adalah hilang telefon, korang boleh meraguinya ye.

2. Merajuk
Orang merajuk ni suka ambil tindakan mendiamkan diri dan tunggu dipujuk, jadi korang ingat-ingat balik, ada tak sakitkan atau lukakan hati dia.

3. Masalah peribadi.
Ini biasanya terjadi pada lelaki sebab lelaki ni kena fokus pada satu-satu benda je, sebab tu ada sesetengah orang yang bila dia mempunyai masalah besar, dia akan lupakan korang seketika dan fokus pada masalahnya kerana dorang tak macam perempuan yang boleh buat pelbagai benda dalam satu masa.

4. Hati sudah berubah
Ini korang dapat lihat sendiri dari cara dia melayan korang, mungkin dia sudah ada yang 'baru' jadi korang di abaikan. Hati dan fikiran sudah ada pada yang baru,perasaan pun sudah menjadi tawar, korang ada atau tak, sama je bagi dia. jadi korang sudah menjadi tak penting bagi dia. Maka dia akan jadi macam biskut, kejap ada, kejap tak ada.


Bercinta ni memang rumit, bersedia je lah apa-apa dugaan pun yang jadi sebab korang dah pilih untuk bercinta kan. Bercinta ni bukan hanya dapat kebahagian je tau. tapi pakej ( kebahagiaan + kekecewaan)

36 KOMEN BERKOTAK BULAT:

nuyui a.k.a miss YUI said...

hilangkan diri coz dia HILANG..huhu.

laskar pelangi said...

bab hati sudah berubah tu yang takot tu.....eiii..kita sayang dia.tup2 lari kat gadis lain plak.rasa nak ngap jugak manusia tu...kih3

aimie amalina said...

huuuu
simptom2 bahaya kan
tap kita semua berhak mndpt cinta yg sjati kan :)

Cikgu Ma said...

menghilang kerana jauh di mata...ahakzz..

http://qurratulain-pagaremas.blogspot.com/2012/01/drama-yang-realiti.html

diana said...

TELEFON HILANG??
BAHAYA TU..BUATNYA NO KITA LANGSUNG DIA TAK INGAT..HA!!NAYA..HEHEHEH

zareliqa afiqa said...

setuju dengan yg last tu.Bf sy dulu pun suka jadi chipsmore.Sy pun malas nak layan..hahaha

Paris Lipton said...

no4 tu betollah tu...dushhhhhhhh

Ca Cik Duyung said...

PAKAR MOTIVASI BARU NIE..KB....HEHE

Cik Lia Lomi said...

hohohoho..tip berguna bagi orang tengah bercintun ni..

missina said...

susahnya nak bercinta ni kan,,huhu

aimaniman said...

alaa tiannyaaaa ada pengalaman ke dik?

ala, yg penting kumbang bukan sekor, kalau lelaki kata bunga bukan sekuntum kita pon bleh kata kumbang x sekor le,..

yg penting, 'jual mahal' dulu sebelum jumpa mr right kita...

Khairil said...

jangan sampai hilang ingatan sudah le..haha

Are_Rull said...

ilangkan diri coz dy mmg dah berubah hati..huhuhuhu....perkenalan y singkat tp sgt bermakna dlm hdup nih..

Munnafendy said...

my ex bf mhilangkan diri slama 6 bulan...perit sakit mmg ada la..malu jgn kata ngan org sekeliling..

hikmahnya ai jmp ngan org yg lebih baik dr dia =)

era kecik said...

hurm , tak pernah rasa lagi .. hehe .. tapi , bolehlah buat tips kat era :P

aRa ❤ aFiq™ said...

motivasi cinta eh.. yg last uh penah rasa.. sob sob.

Eza Boom Boom :) said...

sekarang ni dah tak bercinta. Jadi, takde kekecewaan lagi. Just, kecewa berat badan tak turun-turun lagi. haha.

KaK LimAh Si SupiR said...

susah betol becinta =_=

alif haris said...

sebab dia memang betul2 hilang .. kene culik .. haa ..

Yatie Awang said...

wah...pandainya KB haaa...

Niena Pengembara Ilahi said...

erm... cmne ye rasa brcinta hehehehe

Cik Gee said...

dye lupe kat pompuan yg setia tunggu dye.. tu je..

Hasbullah Hamzah said...

kembali ke rahmatullah...

Bui Junaidi said...

KALAU DIA HILANG CARI LAIN..HEHEHE

diana said...

senarai kumpulan dah keluar..

http://www.dianarashid.com/2012/01/senarai-kumpulan-segmen-jom-tingkatkan.html

Ati Masrif said...

salam,

kak ati datang dari grp riview
yg sama.

done flw dan review blog ini :)

nini said...

ahahaha...cam setuju ja ngan bui junaidi...kalo dia hilang cari lain..erk leh cam tu ?

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

haha, habis madu sepah dibuang. sadis kan?-,- moral of the value, don't get into serious love until they come and see our parents untuk merisik:))

Anonymous said...

Aku setuju sangat la. Saja nak share korang. Macam kes aku.. HIlang sebulan. aku dok sibuk dengan study buat assignment la.. mini research aku.. aku sedar yang die dah jarang nak SMS aku..kol aku. rupenye.. family die dah ada pilihan permpuan. mcm aku terkelu dan terkedu. Hanya Allah je tahu perasaan aku masa tue. Sedih nye. 2tahun berkawan.dah jumpa mak bapak pun. Aku relakan je la die dengan pilihan family die. die pula jenis yang ikut kata kluarga. jadi, bukan jodoh aku. parah. dalam proses menymebuh hati ni

Anonymous said...

Merajuk ke.mne tau terasa dgn kita.Mana mana ada bt die tersadis pg la pujuk .sy pon takot ni die senyap bile msg bc je.huhu

Mas Rina said...

Bf sy skrg sudah lima hari menghilang tanpa khabar berita. kami x pernah gaduh pun tp entah kenape tiba2 jd begini. sehingga sy msg utk berpisah dgn die. pun tiada jwpn drpd die. smpai skrg x tahu ape sbrnye yg berlaku antara kami. sy hampir lupa ttg die tp kdg2 terkilan apabila teringatkan diri die. :(

Anonymous said...

berkenalan online. rasa sangat kecewa apabila dia tiba2 tidak lagi texting . he is wasting my time and heart :'(
gone without notice is the most hurtful, at least he tell me the reason so i can let him go peacefully

Anonymous said...

Sehari sblum menghilangkn diri...biase je..oncall lg,tak gaduh tak ape..hepi...tp esknye tbe2 dy xd respn, tulat hp off smpi skrg...bingung...kwn da 3thn...mcm mana tuh???

Anonymous said...

Sama la..sehari before pun ok..esok tu dh xangkat call n msg langsung..pedih ulu hati..huhu

Anonymous said...

Last jumpa OK jh...tkda masalah.Tiba-tiba dh jarang message n call ..klo ada pun ckp OK ,ya ,atau tidak sj...prnh sy tnya dia sma ada sy ada buat salah k dgn dia...tp dia ckp tk ada...tp mc tk msej...atau call...pastu sy tanya apakah dia sdh tidak mahu berhubung dgn sy lg...tp dia ckp sy tk patut fikir begitu...dn bgthu sy yg dia cuma malas pegang telefon pada masa ini...klo nk ckp apa-apa...msej jh dia atau call...terus terang sy bingung...dn risau..mcm2 yg terlintas d fikiran...tak tahu nk wt apa sbnarnya.

Anonymous said...

lantak dya la nk hlang k pebnda ke..ad aku kesahhh

Post a Comment