Kenapa bukan semua follower adalah pembaca setia?

Kenapa bukan semua follower adalah pembaca setia? Soalan ni selalu aku dengar di kalangan pemilik blog.. contoh pada entri lepas aku buatkan entri ucapan terima kasih pada follower aku yang mencapai 2000... dan ada juga yang komen..

"Cuma kdg2, follower ramai, tapi org yg follow tu tak semestinya loyal reader. Alangkah bahagianya hidup kalo semua follower adalah reader juga kan?"

" kan best semua follower pembaca setia..bukan stkt nk kita follow dia balik "

Selalu orang kata follower ramai tapi pembaca kurang nak buat apa.. Betul tak? aku setuju tu tapi pernah tak renung lagi sedalam-dalamnya.. aku tak ambil contoh blog orang, aku ambil blog aku sendiri.. aku sentiasa sibuk sampai tak sempat blogwalking pun, ping entri pun sangat-sangat jarang..  pengunjung tetap datang 200+ sehari walaupun aku tak update entri.. apa lagi aku boleh katakan selain bersyukur?

Logik ke follower korang 1000 dan yang datang setiap hari pun seribu?? kalau dia tak datang hari ini, mungkin minggu depan dia datang blog korang kan.. Meh aku bagitau kenapa bilangan yang datang blog korang tak sama dengan jumlah follower korang..

contoh follower korang 1000 dan korang update 1 entri sehari..
  •  55 daripadanya tak ada broadband sendiri.. jadi tinggal 945 orang
  • 190 adalah pelajar sekolah.. parents bagi online sejam je sehari dan tak sempat pergi blog korang, jadi tinggal 755 orang
  • 130 adalah pelajar yang sibuk dan tak buka blog ,jadi tinggal 625 orang
  • 70 orang menggunakan broadband dan line lembab, jadi tinggal 555 orang
  • 400 adalah orang yang tak letakkan korang dalam bloglist dan tak nampak entri korang kat dashboard, jadi tinggal 155
  •  7 adalah orang yang terlupa password blog dorang.. jadi tinggal 148

maka tinggal 148 yang datang blog korang pada hari korang publish entri terbaru.. 148 orang itu adalah golongan yang kebetulan online masa korang update entri dan orang yang masukkan korang dalam bloglist.. jadi logik tak kenapa tak semua follower adalah pembaca?

nak ramai pengunjung, rajinkan blogwalking, rajin tulis entri best-best dan jangan jadi macam aku.. entri banyak merapu je.. hahahah..

41 KOMEN BERKOTAK BULAT:

SpeakerSekolah said...

Pehh pingiraan tahap prof tu..kira utk aq skali bleh?..hehe..

Noorsha Muhamad said...

nice entry..saya jenis yg baca entry utk blog yg da follow tp kekadang mls nk tingglkan komen..tp skrg klu bleh stiap blog nk g komen..ehehe..

Khairil said...

seorang dari 148 tu adalah saya...hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

ha..setuju tu..

kt kena pkir nape leh jd gtu..

jgn tnding jari aje..hikhik..

mumui said...

selalu bw mase line ok ja... lau gune berukband mmg xdapat... so, betulla yg 70org tu....hehe

sergeant keroro said...

untunglah dah 2000, pintas keroro dah. haha

cik panadol said...

nice sharing...thanks :)

mimiey said...

yang penting readers, not followers. by the way, nice entri :))

Eza Boom Boom :) said...

mana ada merapu, okey je pon..hehe..best bace entry awak. keep it up, dear :)

Mish Apple said...

<--- traffik mencanak . comment 0 . . best betul .

aRa ❤ aFiq™ said...

ha.. mmg kebetulan on9 la ni :D

SoLy SoLicious said...

tudiaaaa...statistik KB...rajin bebenor ha buat tu

Cik Lia Lomi said...

wah, sangat logik juga kalau di fikir secara mendalam...

私の名前はMizz Lanun Daratです。 said...

Ye betul tu.contoh mcm sy.sy try follow 33 owng.yang aktifnya kurang 10 owg...huhuhuhu

HujanMenjerit said...

tau tak pe. adess. sape nak jadi readers ku~ hoho

sbb tu sy follow blog yang betul2 nak follow. terus jadi readers setia.

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

kalau boleh nak baca semua entry blog yg difollow...tp apakan daya mmg xmampu la...

aimie amalina said...

weeee
betol!
sokong
mimi pon x sempat jengah KB sebab sakit
wuwuwu

sakit pon faktor x leh nk buka blog selalu
heeee

noraauliyya said...

sebab diorg follow tuk kita follow diorg balik.

Ezad Skytech said...

rajin KB buat research ni ye...heee~

OK je baca entri2 KB...ezad pun banyak merapu je..HAHA~

fiey zara malaiqa said...

wah..mantap research :)

athirah said...

sy cam lak...follower pn 57....tolak bahagi...jwpnya -ve yg baca blog sy...sob sob...tersangat sedih....

Are_Rull said...

btul tu..sokong sgt2..arul ni newbie..ramai y singgah tp x bce pn entri2 arul..then mtk arul follow back dorang coz dorang da follow arul..hu3..arul taw entri2 arul pn byk merepek..*wink*

TeTerBanG said...

kb ptot brsyukur. wlaupon entry kkdg tue merapu, but owg still baca n komen2. mcm sy, x rmai sbb follower pon x ramai. n kkdg maybe depa just baca entry but x left komen. sy tulis entry byknya nk owg respons. nak tau pndpat owg len sma.
hmm...kdg2, rasa give up betoi jd mcm nie.

era kecik said...

era pon suka sangat bace entry KB >_<.. betul cakap kb tu, era ni kan pelajar sekolah, so taklehlah online lama-lama, kang tak jalan kerja tu susah pulak.. hurm~

hari-hari era kena blogwalking, kalo tak, trafik blog era akan jatuh gedebuk! adoi !

Rai said...

hmmm..tapi kalau consider organic search tak tepat la pengiran KB ni kan..hehehe..

blog pasal breatfeeding saya follower tak sampai 200.. update sebulan sekali..tapi trafik tak kurang 100 setiap hari sebab semua datang dari search engine..

aman_arab said...

baguih dok ada...nice info!

yusuflaili said...

salam;
Teramat betullah tu dan setuju sesangat..kita sendiri pun tak mampu nak baca semua entri dari semua follower kita lebih2 kalau ada follower sampai ribu2..mampukah kita??..

kotak bulat said...

pengiraan ni tak termasuk organic search pun.. ni tok sesama blogger je..

Bui Junaidi said...

kalau semua dtg komen,jenuh nk membalas nya nnt..

tapi pengiraan tu KB buat kajian yer..hehe

Yatie Awang said...

kadang2 tak larat nak bw banyak sangat...lagi pun tak selalu dapat menghadap blog...tapi itulah, kalau tak hari ini, mungkin esok kan?

sesumpahmerah said...

macam tu ke...mcam crita 10 budak itam jer...huhuhhuuu...tp btl gak..blog aku folowwer x ramai tp viewer ramai gak lh..newbee...

Selendang Merah said...

perghhhhhhhh..entri nie terbaek lah KB..detail sm suka...:D

semutsengal said...

nasib baik pengiraan kau hanya merangkumi tambah tolak je, kalau perbezaan dengan kamiran..akuakuaku, Errr.

fathiahRAIHANA said...

kadang2 ade jugak org yg segan/malu nk komeng ha gitu la citenya . hihi

suha said...

hehe blog cik suha dh slow skrg ni (^_^)

♥ p a a n i ♥ said...

erm..baru terfikirr :)

faridah nazurah said...

wahh rajin KB buat probability.. hehe tapi memang betul pun apa yg Kb cakap. bersyukur la dengan apa yang ada :)

Syuxer said...

a'a betul gak kata KB..memang bukan semua follower tuh pembaca setia blog kita hehe..susah nak jadikan blog kita neh cam suratkhabar popular hehe

alif haris said...

perghh buat la statistik n graph skali .. hahaha :D

msredcheesecake said...

Kira pakai formula apa tu? Hheee....

Norcahaya Ali said...

aduh, math bukan sekadar di kelas dan di buku. huhu . ni mesti teror maths ni.

tapi ada jugak followers u follow i, i follow u back. errr

Post a Comment