Jawatan kosong gempak gaji 2k dan hanya perlukan SPM sahaja!

Aku baru balik dari interview di sebuah kolej dengan memohon jawatan kerani. Kiranya aku cuba nasib jelah pergi. Sampai je sana aku disuruh masuk ke dalam dewan yang dipenuhi oleh 53 orang yang mintak kerja.

Aku amik port belakang sekali, sebab dari belakang aku boleh perhatikan orang lain kan. Aku tengok ada jugak 4 ke 5 lelaki tua yang datang interview situ. 

Sebelum interview ada taklimat dulu oleh pekerja situ dan dia buat bancian tahap pendidikan. Percaya tak yang 10 daripada 53 orang itu ada degree? sila percaya.

Dalam taklimat pekerja tu, dia tanya sorang-sorang pasal jawatan apa yang kitorang minta. Damn! macam-macam jenis jawatan dorang sebut. Pegawai operasi, pegawai pengambilan pelajar, kerani am, kerani operasi, pegawai kaunseling.  Aku dah rasa tak sedap hati.

Dia tanya pulak kitorang punya target gaji. masing-masing sebutkan gaji yang dorang nak. RM1000- RM3000. Kerani je kot...

tup tap tup tap, akhirnya dia kata.. jawatan sebenar hari itu ialah perunding akademi .  Geram jugak aku rasa sebab dah ditipu ni. Bila cerita pula hal gaji, pekerja tu cakap sampai menggunung. Gaji sampai RM3000 lebih tapi dalam tempoh percubaan 2bulan, tak ada gaji dan hanya diberi elaun.

Aku dah malas nak dengar, aku angkat tangan dan tanya. " Gaji bulanan berdasarkan komisen kalau dapat cari student atau memang gaji tetap?" Semua orang pandang kat aku.

" Gaji ikut komisen dan elaun, tapi jangan risau dik sebab komisen tinggi untuk seorang pelajar. Bayangkan dapat tarik seorang saja akan dapat RM500. Kolej ini pula ambil pelajar beribu orang. Banyak kan? "

Manis betul mulut pekerja tu bagi taklimat. Macamlah aku tak tahu yang bukan senang nak dapat sorang pelajar sebab banyak pelajar yang pihak atas dah ambil. Tapi aku dah tawar hati nak kerja ni bukan sebab memilih. tapi aku tak suka kolej, hanya menghabiskan duit pelajar. Dulu pun aku benci orang yang call aku pujuk masuk kolej.

Nak mohon kerja ni mudah je, hanya hantarkan sms, kemudian akan dipanggil interview. Kesihan pula aku pada yang datang dari jauh sebab tengok gaji dia best. Nasib baik rumah aku dekat.

Aku cabut lari tadi, malas nak dengar orang membebel berjela-jela. Interviewnya tak jugak, membebel je.

17 KOMEN BERKOTAK BULAT:

[PCL] said...

apa pun kena hati2, silap2 dipergunakan ...dorang untung kita yg rugi, rugi masa maksud aku...

Belog Sambal Belacan said...

pernah jugak cmni, tarik student,maslahnya student bkn nak pun masuk klj tu,mahal lak tu, mamang susah nk dapat. sebab tu skang tak nak terpengaruh cepatnya dapat gaji yang up terus bbp bln jer.

G@D!z$ said...

tu la kan...kita pnya la nk keje...alih2 diorang tipu je lebih...

josrevalution said...

haha wak kena beb!!!... xpe KB cari lg..masa masih mudah.. carik yg betui2 sesuai dgn jiwa raga ko tu..hehe

abghani said...

mcm pegawai pemasaran..klu tk minat jgn minta dik oii.Satu tindakan yg bijak ..anda cabut.

lady scooter said...

macam tu pon ada gak eh? ai... kot ye pon nak cari pekerja, tak payah la nak tipu camtu...

Elih Japahar said...

Ingatkan jawatan kosong apa..erk, fibox ni buat loading lambat je lah..berkelip2 dr tadi huuhu..

manis said...

saya pun penah gak apply satu jawatan kat kolej yg mmg best namanya..dgn gaji yg sgt teruja bila dgr..huhu..

pegi interview ingt susah sgt, bukan main lagi nebes..rupenye bila masuk terus dia cite skop keje...lerrr kene cari student ka!..maleh la..

btw,salam perkenalan..sy folo cni juga =)

KaK LimAh Si SupiR said...

ksian kt yg dtg dr jauh :(

Ca Cik Duyung said...

keje tarik orang ni kena mulut manis..tu diorang tengah praktikkan keje diorang la tu..huhu..

ca pon xsuka kolej2 swasta ni...ca dpt surat panggilan je, tak bukak xbaca.malas.dah tau makan duit je...

LiNda said...

sy penah kene macam ni..geram gile...penat tau tak datang jauh2 utk interview, tapi kerja tu tak smae macam ape yang dia tulis dalam iklan..

miezah said...

paling tak suka kerja mcm ni .
banyak sngt songeh nya ..
macam tader byk aktiviti jer kerja mcm ni ..
nak la kerja yang beraktiviti sikit kan ,barula berbaloi dengan gaji ..
tapi kalau gaji pn hampeh baik tak payah .. ;D

CutieLiesa said...

kalo gaji tu tinggi semacam ..xkene ngn klayakan...mmg ada something wrong lah 2...apapun....hati2..

Si BuDaK KaChAk said...

better cari kerja yang ada gaji tetap dari makan komisyen...kang klu sorg pun tak dapt kan dah menganga....hehehe

Terbang Bersamaku said...

kena hati2 kalau kes macam nie..

Dulu mase sy baru2 nk cri kerja, pernha dpt tawaran kerja mcm nie..3 bulan pertama di kira praktikal, komisen+ gaji akan di bayar lepas 3 bln..tapi langusng dia tak bayar, pdahal sy dha dpt tarik students utk diorg..rasa tertipu sangat2..

www.mobiletopup2u.net said...

jom..sertai bisnes dengan kami..pasti menarik..sure untung..
Top up Prepaid | Top up Online

Anonymous said...

alahai si budak kachak bagai?...makan gaji duduk le ko kt kilang tuu lame2 lame..kos idup trus mnigkat...x sume kolej swasta mcm itu..ak da wat kt kolej "ni" da lame da..pndptan per kapita setahun rm60, 000 so bagikan dgn 12 bln..rm5000 sbln la der..kjew ni bmusim der..org yg fkiran senteng mcm ank ikan je mkn gaji...ak tgk cina sepet tuu bole je idup wt bnde ni...x pnh dgr mati psai x makan??...jnji bkn MLM...duduk le mcD,kilang, smpai tua..haha...x taw pape n x pnah kjew mcm ni jgn nk mgkritik ikut emosi..ADMIN pn same jgak..apeda..BUSINESS BRO!!!

Post a Comment