Rezeki datang kenalah bersyukur, bila tak dapat merungutlah!

Ramai tak bersyukur bila mendapat rezeki ataupun menerima kenikmatan. Betul tak? Aku pernah mengeluh jugak masa aku menganggur dulu sebab tak dapat peluang pekerjaan walaupun dah banyak kerja yang aku cari.

Minggu lepas akhirnya tiba rezeki aku bila aku dapat kerja baru kat caltex. Jiran-jiran mesti ingat aku ni jadi pump attendant or cashier je sebab uniform aku sama je dengan pekerja lain. Tak kisahlah apa orang nak ingat kan, yang penting aku tau apa sebenarnya jawatan aku kat situ..hehehhe..

Ok, topik sebenarnya ialah aku dapat satu call tadi dari tadika di krubong. Dua minggu lepas aku ada pergi interview untuk jadi cikgu tadika dan aku give up untuk job tu sebab ramai yang datang interview. Pagi tadi aku dapat call dari tuan punya tadika. Dia bagitau aku yang aku diterima kerja!



Aku pun berfikir-fikir juga sama ada nak terima atau tak, paling penting bersyukur sebab rezeki datang lagi kan. Setelah pikir-pikir, aku rasa aku terpaksa tolak kerja sebagai cikgu tadika tu sebab aku mula selesa dengan kerja aku sekarang.

Dulu masa tak ada kerja selalu merungut, terlupa pulak waktu tu belum rezeki aku lagi. Jadi bagi yang menganggur tu, jangan merungut dan rasa korang tak berguna. Tunggu je, dan bila tak dapat sesuatu, anggap je bukan rezeki korang.

22 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Ezad Skytech said...

nak cari kerja ni mmg kena sabar...dapat atau tak tu..rezeki masing2 kan KB..:D

sea_lavender said...

rezeki kte di mana2 sahaja.. cpt mahupun lambat.. apa2 pun syukur jgn lupa tnda kte benar2 ingtkn diri kpd Maha Pemberi..ingtn diri ini juga

faridah nazurah said...

betul tu sis.. rezeki org ni lain2.. so kita xleh nak merungut kalau rezeki org lebih dari kita. yg penting kita kena usaha,usaha dan usaha!

KaK LimAh Si SupiR said...

betol..dlu p0n kaklimah merungut jgk..tp skrg rezeki dh ad ^_^

biela bell said...

biasalah manusia kan..
rezeki kita dimana2 ada..yg penting doa,usaha..
dulu bell teringin nk keje kat stesen minyak..heeee~

~SaL IjOu~ said...

setiap org ada bahagiannya masing2..antara lambat dgn cepat je..bersyukur apa adanya~ =)

.izzati liyana. said...

goodluck in everything you do. setiap sesuatu ada hikmahnya. and ingat. kena selalu redha dan bersyukur. :)

Elih Japahar said...

Betul2 :)

era kecik said...

^__________^ rezeki jangan ditolak ^^

kartikel.com said...

syukur rezeki datang

akoo pae said...

wahhh cikgu tadika?? sweetnye.hehe


akoo nak sgt jadi cikgu tadika.huhu

sha my heart said...

baik cikgu.. haha~

tak apa, pilih yg terbaik utk KB =)

Fad said...

eh..kb dah keje?dah bis blaja ek..huhu

[sutera kasih] said...

yeahhh sy takkan merungut hehe

kotak bulat said...

Fad : da abis belajar da bulan 11 aritu.

H.J said...

kerja tadika je la kb..hehe

LeEmoNiss said...

susah kan cari kerja..dat y my mum selalu pesan jangn demnading..hentam ja kerja dulu..:)

Ca Cik Duyung said...

syukurla..bnyk choice yg tiba2 dtg kat KB... :)

Bui Junaidi said...

MMG ADA MANUSIA YG JENIS TAK TAU NAK BERSYUKURKAN...HUHU

LAMA KAK BUI TAK SINGGAH SINI..KB PUN DH JARANG SANGAT UPDATE..BIZI YER?

Selendang Merah said...

kesabaran tu penting..bila bersabar kita mungkin akan dapat yg lebih baek..

Zuraida said...

salam..sy nak tanya pasal tadika di krubong tu..tadikanya di mana ye? sy akan berpindah ke sana dan sedang mencari tadika yg sesuai utk anak umur 2 tahun..tq..

kotak bulat said...

Wsalam.. tadika tu kat taman kerubong perdana kalau tak silap saya

Post a Comment