Kisah Si Telur~ (wajib baca)



bapak aku ni
Nama Aku kotak bulat.. aku sebiji telur.
Nama glamour aku KB. Aku dilahirkan kat reban ayam mewah di tempat perternakan ayam.
Mak aku ni cun..jadi rebutan lelaki masa dia muda tau. tapi bapak aku pandai tackle mak aku sebab bapak aku jaguh kampong!*kagum*.
 Jadi aku mesti jadi rebutan ayam-ayam betina kat negara ni bila dah besar nanti.. hahaha.. 
eh! Lupa nak bagitau, aku jantan tau!


Masa aku lahir, aku asyik senyum je..tersengih sorang-sorang.. Mak aku pun jadi pelik.

Mak: ko ni da pehal?
Aku : hehehe..tak sabar nak menetas, nak jadi besar dan hebat macam bapak.
Mak: jangan nak suka sangat! Nasib kita nanti kita tak tau lagi!
Aku: Ah! Mestilah aku akan jadi ayam jantan yang hebat macam bapak! Aku pasti tu!

Masa berlalu, aku masih sebiji telur lagi sedangkan adik-beradik aku da jadi anak ayam yang comel. Dorang ejek-ejek aku ,nganjing-nganjing sebab aku tak menetas lagi. Aku tanya mak aku.

Aku: Mak, kenapa aku je belum menetas lagi?
Mak: tak tau lah nak..sabo je la~
Aku: tak pe! Aku mesti menetas nanti! Sebab aku akan jadi macam bapak! Aku akan jadi kuat..waktu tu nanti, tiada sape gelakkan aku..aku akan belasah dorang yang gelakkan aku! *berlagak*

Tak lama lepas tu, bos aku datang, tiba-tiba je dia amik aku. Kemudian kumpulkan aku dengan telur-telur yang lain. Dia nak bawak aku pergi dari keluarga aku lah tu!

Aku: oii!! Macam mana aku nak menetaas kalau aku duduk dengan dorang ni! Bawak aku balik lah!
*Cis! sia-sia..Terlupa pulak aku ni telur je!*


Aku dimasukkan ke kilang, pastu disusun ke dalam bekas telur.. aku tak tahu apa dorang buat kat aku.. Aku mana ada paruh nak patuk dorang, tangan pun tak de untuk pukul. Aku menyampah dengan keadaan aku sekarang! Tak pe! Tunggulah nanti bila aku dah jadi seekor ayam, aku akan balas dendam! *niat jahat*

Semasa di dalam pasaraya, aku dibeli oleh seorang perempuan comel dan baik, namanya Nazihan 
*lalalala~~ bersiul,mata pandang atas*

Dia bawak aku pulang dan simpan dalam peti ais bersama-sama dengan telur yang lain. Rimas betul aku dengan dorang ni! Berhimpit-himpit dalam tempat yang kecil. Tak setaraf dengan aku! Aku ni bakal jadi ayam hebat tau x!*cakap dalam hati*

Tak lama aku lepak dalam peti ais tu, tuan aku keluarkan aku!
Dia bawak aku pergi dapur
Dan.. *tengok gambar suda*

Berakhirlah riwayat aku..



Kesimpulannya, jangan nak banyak berangan lebih-lebih sangat, belum ada apa-apa da berlagak,riak,sombong,angkuh,bongkak..hehehe..
Dan lalui hidup kita dengan senyuman sebab sampai satu masa,kita akan pergi jugak…Masa depan kita tak tahu kan.. *sesuai ke*

P/s : rekaan semata-mata.. tak de kena mengena dengan KB.

35 KOMEN BERKOTAK BULAT:

bungaitucantik said...

pandai haa cite psal telur.. lukis ke per?xtaw nk bzakan!

emeera asnary said...

nice entry! haha.. itu lah.. td baru jee mkn telur.. adkah KB tu sudah ada dlm perot saya? jeng jeng...

kotak bulat said...

yang buruk tu aku la lukis..yang cantik2 tu bukan

kotak bulat said...

emeera asnary : Kb masih disini :P

sergeant keroro said...

hehe. nice story :)

lukis sendiri ke?

ArulchelseA said...

kesian...kena jd goreng telur..tlur stgh masak ke tu..kih kih kih

kotak bulat said...

sergeant keroro : yang buruk2 tu je wat sendiri..

kotak bulat said...

ArulchelseA : telur mata kerbau..nyum3

kemboja said...

pandai awak memanipulasi cerita.. hihi

ai n i s h a f i qa said...

isk2, simpati pulak kat telur nih..hihihih

... said...

as salam...
hehe~ comel je~ ;)


▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

saya reader baru blog ni. berminat nak tahu perkembangan entri dan blog lepas baca entri segmen encik ben .maka saya follow~ hehe. thanks ziarah =)

cuma nak tanya..

apa yang menyebabkan perempuan menangis? perlukan bantuan~

terima kasih..huhu~ =)

Ummi Alesya Sofea said...

hihihi,lawak3.. :P liza dah follow,nnt jemput ke blog liza plk yer.

kotak bulat said...

kemboja :malu la kene puji*perasan* :P


ai n i s h a f i qa:kesian ke?huhu

kotak bulat said...

... : mekasih sebb follow :)

Ummi Alesya Sofea:thanks sbb follow :)

Syuxer said...

tinggi imaginasi awk..:)..kena criter tuh ngan gambar...haha saiko2..

kotak bulat said...

Syuxer : heheheh.. imiginasi nak merepek memg tinggi je :P

harrazdani said...

layan cerita telur di petang hari...kreatif..;-) tp yang penting nasihat yang paling last tu, kalau blm ada apa2 duk senyap2 takut tak jadi malu jer....

kotak bulat said...

harrazdani: ada jugk yang pham kisa ni :P

kokser kokdam said...

Huhuuu... Mujo la sy ni Manusia

kotak bulat said...

kokser kokdam : hehe..tkut la tu lau jd telur kan

cik azeya said...

saye memang kuat berangan. jadilah saye seperti telur itu. ape pon tak boleh. haha,

-_-

kotak bulat said...

cik azeya :semua org suka berangan.. :)

Ezzah samsudin said...

best2... entri nie best..

k.h.a.l.i.l.a said...

hehehee... menarik menarik ^_^

kotak bulat said...

Ezzah samsudin: heheh.. thanks sb rasa entri ni best :)


k.h.a.l.i.l.a: terharu terharu

EiZaRaZiErYa said...

ahahah...bestlah~
memang ade bejuta2 million sebab nk melekat at blog ni~

wink3 >_<

kotak bulat said...

@EiZaRaZiErYa hehhee..mekasih zie...

Bro ahmad said...

kisah telur huhuu..banyak belajar dari telur la hmmm

syu said...

sweet..!! this entry make me smile tanpa sedar...he3...

FizaFizz said...

wahh best nya jalan cerita nihh! weee~

faridah nazurah said...

telur ohh telur.. hehe comel gile telur2 nih!

era kecik said...

hehehe,, cantik telor tu..

miezah said...

suka citer ni .
haha .

Belog Sambal Belacan said...

pandainyer KB berkarang pasal telur...:)

btl tu pe2 pun kita jgn sobong kn..kn..

aimie amalina said...

kekeke
riwatay telur dan KB
upss
x de kene mngena kan
kekekeke =]

kb mesti pencinta telur ni kan =]

Post a Comment