Siapa yang boleh tidak berpuasa?

Assalamualaikum...
selamat tengah hari, aku baru balik bengkel tadi ni tapi boleh layan blog lagi kan..hahahha.. memang penat buat kerja berat waktu bulan puasa ni, berjam-jam aku berdiri kat dalam bengkel tadi buat projek akhir aku. Bila dah penat, aku tak terasa lapar tapi haus je..hehehe..ni lah dugaan namanya..

Walaupun kita penat berkerja pun, puasa tetap kena teruskan jugak tau..jangan jadikan tu alasan kita nak ponteng puasa.. aku gigit korang kang.. (memang lapa sangat ni)
Aku nak kongsikan  dengan korang, mereka-mereka yang dibenarkan tidak berpuasa..

  • Jika seseorang itu sakit dan dikuatirkan jika berpuasa penyakitnya akan bertambah, atau akan melambatkan sembuhnya, atau jika berpuasa akan membahayakan bagi kesehatannya.
  • Musafir (mereka yang berjalan jauh) iaitu perjalanan yang yang sesuai yang membolehkan orang menunaikan solat qashar.
  • Orang yang tersangat tua dan bila ia berpuasa akan membahayakan kesihatannya.
  • Wanita hamil, jika berpuasa akan membawa akibat kepada bayi yang dikandunginya, terutama sekali bila hampir melahirkan.
  • Wanita yang sedang menyusui, jika ia berpuasa akan mengurangkan air susunya, sehingga membawa akibat bagi pertumbuhan bayi yang sedang menyusui itu. Meskipun dibenarkan tidak berpuasa, mereka perlu mengkadhanya (menggantikannya) pada waktu lainnya dan membayar fidyah (memberikan makanan kepada fakir miskin,satu mud setiap hari). sumber
Ok, aku penat ni..jadi aku nak tidur sebelum pergi kelas petang karang.. selamat berpuasa.
Eh, lupa plak.. amacam header ramadhan baru aku.. comel kan.. aku geram gila tengok baby panda tu pakai songkok!

39 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Cik Bell said...

good info ^_^

haha..panda tu comel sbb pki sOngkok n dia bambam..hehe

AIEN NOT ALIEN said...

dugaan berpuasa..

comel baby panda pakai songkok..hehe..

baju melayu ada?

sergeant keroro said...

hehe, takde alasan unless yang di atas XD

p/s : memang lawa header, comel jek baby panda tu :p

Niena Pengembara Ilahi said...

haaa... ustazah KB dh gitau tu, jgn wat tatau plak :D

peachippo said...

oohh,saye nomell.boleh pose..arap dpt penuh taon ni :) jgn jeles :P

Bui Junaidi said...

panda pun sambut hari raya yer..hehe..nnt suruh dia dtg rumah bui k..*_*

aRa ❤ aFiq™ said...

msty kb ta pose an.. hehe

CutieLiesa said...

hokey...mmg sgt cute header ramadhan u...

nurain.samsudin said...

bace entry ni tibe tibe jd lapar :)

Anyyss Shuhaimi said...

comel je po pakai songkok.. :)

NasZ said...

comey2 header baru tu.

MOHD NASER.com

aiman said...

heh.. jgn tido lama-lama..

cucu umie said...

ok shje header ramadhan itu..kehkeh btw, jg tido lama2 sgt yer..

syaz@rozelt said...

hoho..x termasuk dlam senarai..so kena troskan bpuasa..hihi

p/s: smart la header tu..comey je...

Rai said...

oh..saya dalam kategori yg terakhir.. tapi puasa jugak..hehehe..

Fathiah Hamim said...

saya boleh puasa. =)

miss epa said...

hee.moral of the story.yg wajib puasa sila puasa. :)

josrevalution said...

kalo camtu kb kene hamil le cepat2..ahaha...er..jgn tdo waktu pose nie..nanti kang mimpi yg bukan2 hah btl pose tu...kaka...nice heder..pnjam bleh?..

merahitujambu said...

thanks share...dh pkr nk buka apa rini??

Bro ahmad said...

lelaki kena puasa..perempuan ada kelongaran sikit,

KeChIk yg comey said...

setuju2..hanya golongan di atas yg dibenarkan untuk tak puasa..tapi..ramai gak yg buat2 sakit kan..hehe..

psstt..nak pinjam baby panda tu bole x??=P

muhamad hanif said...

selamat tidur yaa..


lalalalalalla

Anif Abdullah| AA said...

Alhamdulillah.. anif masih memenuhi syarat2 untuk berpuasa wat masa ni..hehe

Aisyah Aina said...

saja2 nak ponteng puasa boleh?haha

header cantik....comelnya panda tu...geram jugak :D

Anif Abdullah| AA said...

Alhamdulillah.. anif masih memenuhi syarat2 untuk berpuasa wat masa ni..hehe

SoLy SoLicious said...

semoga sempurna amalan puasa kita :)

alif haris said...

terima kasih KB ..terasa mcm belaja balik ape yg dah dipelajari waktu sekolah menengah dulu tp dah lupa .. huhu

iMBobo said...

geram lah tgk panda tu..rasa nak culik je hehe..knapa pakai songkok?die boleh pakai tudung tak?haha

Nur Saina (AntooUngu) said...

ok, panda pakai songkok tu mmg sgt comel! hihi

anyway, da sggh n follow blog ni, jom sggh sni plak ^^

http://antooungu.blogspot.com/

Amiirah-Cassan said...

kb , alasan mira paling kukuh , ehem2 , hehehehe

Mr.Thinker@Ali said...

terima kasih dengan perkongsian ini. good info der! comel panda ko dgn songkok. :)

Wanie said...

peod masuk dlm first eh?hihi

KB jatuh cinta tengok header baru kb..wat sendiri eh?

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

alhamdullilah masih lagi layak berpuasa :)


excellence!

Khairil said...

tapi ramai juga yang tak puasa dengan alasan terlupa niat... :(

bungaitucantik said...

perghh...aku pon geram tengok header ko neh~ not bad..teruskan usaha anda..

alepridz said...

hehe KB ada typo tu... banyak sangat yang yang...

bagus info KB ni...
tapi kalau hidung gatai... buleh buka puasa tak? hehe

**gatai tak tahan nak korek... ^^

Unna said...

dugaan bulan puasa. penat pun kena sabar.

kenapa panda tu kiut sangat! tukar tukar. hahaha jelessss :p

Afikah Aziz said...

eh ika baru perasan baby panda pki songkok,eh baby panda ni jantan la erk kih3x :P

Anak Wak Mail said...

tapi kena gantilah kan nanti..hihi..tapi kalau diorang puasa,,pahala lebih berlipat kali ganda..=)

Post a Comment