8 Fakta Menarik tentang Darah



Assalamualaikum..
Perkara pertama yang akan aku terangkan pasal darah ni ialah maksud darah. *ayat skema*
Maksud panjangnya ialah Darah adalah tisu perantara yang terdapat dalam semua haiwan tinggi yang berfungsi sebagai sistem pengangkutan dalam badan untuk mengangkut gasnutrien dan hormon.
Maksud yang pendek ialah.. Darah ialah cecair warna merah yang keluar dari badan bila kita luka.  *ok, definisi ni aku yang wat sebab aku tak paham definisi yang panjang tu*




Seteusnya, jom kita ketahui fakta menarik tentang darah!





1. Ketika dilahirkan, hanya ada kira-kira secawan darah saja dalam tubuh badan kita.

2.  Darah membentuk 7% daripada berat badan manusia.

3.  Sel darah merah membekal oksigen, sel darah putih pula mencari,menyerang dan membunuh segala organisme penyakit yang masuk ke dalam tubuh badan.

4.  Satu pain darah yang anda dermakan cukup untuk menyelamatkan tiga nyawa lain.

5.  Susu lembu yang dicampur darah ialah salah satu makanan kesukaan masyarakat Masai di Afrika.

6.  Orang Moche (peru) , Scythia (Greek) , dan nomad meminum darah musuh pertama yang mereka bunuh dalam peperangan sebagai lambang keberanian dan kegagahan..

7.  Terdapat manusia yang berperangai pelik yang suka mengisap darah dari luka manusia lain. *eerr.. raja bersiung ke vampire?*

8..Dianggarkan terdapat 4.7 - 6.6 liter darah dalam tubuh lelaki dan 3.8 - 5.7 liter darah dalam tubuh perempuan.

Sebenarnya, ada banyak lagi.. tapi ni jela yang aku listkan..
Haa, nak cerita ni... time aku excident dulu, aku tak de luka sikit pun kat luaran ,just patah peha and lebam-lebam je tapi aku kena masuk sampai 6 pain darah! *tamak tul ni* 
Pelik.. adakah selama ni badan aku tak cukup darah??




p/s : dapat makan aiskrim sedap gak petang-petang ni..

16 KOMEN BERKOTAK BULAT:

manjae camiela said...

wow,, menarik,, darah,, err geli n menakuktkan jugak tu ahhaa

Miss Jingga said...

bijak sains niyh!! maksud pendek bikin sendiri..hoooo

teha (cik teah rusli) said...

huhuhu...ckp psal darah teringat dulu pernah kena sakit berkaitan dgn darah..sakit anaemia...a.k.a kurang darah merah...

kotak bulat said...

manjae camiela : geli kat darah ke? huhu

kotak bulat said...

Miss Jingga : bijak sains? huhu.. paling tak minat sains =.="
sb tu xphm definisi pnjg tu

kotak bulat said...

teha (cik teah rusli) : yeke? jd tambh darah x?

mira nasiruddin said...

bez2....
tq utk info...
^_^

Nurhafizah p i j a said...

thx shared :D

kotak bulat said...

mira nasiruddin : welcome :)

Nurhafizah p i j a : hehehe.. welcome..

bungaitucantik said...

xske darah! :(

jerawat

kotak bulat said...

darah pun xske ko..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

thankz for the info..... aku xmabok darah tapi geli pegang darah :(

kotak bulat said...

hehe.. ak xsuke darah yang banyak..

Farid Ahmad™ said...

Allahuakbar..patah paha..adesss...

kotak bulat said...

:)

Bro ahmad said...

boleh jadi doktor pakar ni XD

Post a Comment