Apa makna follower yang nak dekat seribu tu?

Assalamualaikum..


Emosi aku agak terganggu sekarang ni..
tapi aku tak marah tau masa tulis entry ni.. aku cuma terkilan.. *syahdu sekejap*
Masa aku baru join blog ni, aku ada follow sorang blogger. Aku tengok follower dia ramai! aku pikir.."famous dia ni, hebat!"

Kebetulan, aku terbaca dia buat satu segmen.. aku join dan itu first segmen aku ikut.
Disebabkan itu yang pertama aku join, aku jadi teruja *peh!* Kerap jugak la aku datang blog dia semata-mata untuk ikuti perkembangan segmen tu.

Harini aku buka lagi blog dia, dan aku terkedu.. dia da buang segmen tu! Tipulah lau aku cakap aku tak terasa pape.. aku terkilan.. sekurang-kurangnya bagitau aku yang kau nak padam entri tu.. bukan susah pun nak bagitau aku sebab tak ramai pun join! *tak sampai pun 6 orang*

Aku tengok follower kau.. Wah,ramai! nak dekat seribu! tapi lepas tu, aku tengok entri-entri dan shoutbox kau..
Eh, kenapa tiga empat orang je yang datang blog ko? Aku pelik lah, mana pergi follower ko yang ramai tu?

Akhirnya, aku simpulkan.. follower yang ramai tak bermaksud entri ko bagus dan kau boleh tarik diorang datang lagi ke blog kau. Jangan hanya follower je bertambah, sepatutnya mutu penulisan tu yang harus dipertingkatkan!




p/s : pesan aku juga pada diri aku.

37 KOMEN BERKOTAK BULAT:

mushroom said...

err rasanya macam tahu lah sebab saya ada singgah blog tuh baru2 ni dan dia ada kata dalam entri dia yg dia dah delete segmen tuh.. kesian kat orang yg join.. hurmm

NURUL NATASYA AMIR said...

Yes agree! Haha ;)

kotak bulat said...

mushroom : mushroom xjoin ke?

kotak bulat said...

NURUL NATASYA AMIR : thanks :)

harrazdani said...

setuju...jumlah follower perlu seiring dengan kualiti penulisan.....kita dah nak sama jumlah follower KB...apepun ambil nasihat KB di atas...utk jd lebih baik...thanks KB..

kotak bulat said...

harrazdani :peringatan untuk kita bersama kan :)

ArulchelseA said...

tu jenis buat follower jd perhiasan je tu bro..

ArulchelseA said...

eh aku lupa kotak bulat pmpuan..soryy... aku trckp bro lak kat komen td..

tq kotak bulat..peringatan dan pengalaman yg brguna utk semua..

bungaitucantik said...

haha..pedas sungguh kte2 mu..

kotak bulat said...

ArulchelseA: huhu.. xde hal lah bro..

kotak bulat said...

bungaitucantik : selembut2 ayat aku guna ni

iMBobo said...

kalau gue pun gue terasa! percuma!

Mehmed - said...

aku sokong..ahaks!

aiEz said...

betul tu,ada jugak yg blog tak banyak follower tp komen berpuluh-puluh..sebab cara penyampaian dlm entri dekat dgn orang yg baca..ada jgak setengah follower yg follower blog tu harap difollow balik..macam2

Ina said...

Betul...setuju sangat..
Harap2 saya tak jadi mavam tu..heehehe

kotak bulat said...

iMBobo : huhu. percuma ya! :P

Mehmed: mekasih ats sokongan :)

kotak bulat said...

aiE: follow kne ikhhlas..

Ina :Kb pun harap xjd gituu

Jahidih Saili said...

sab jelah..
mmg xptt dia buat mcm tu..

diyanah dzai said...

pageviewers yg banyak lagi bermakna dari followers yang banyak tapi sebenarnya tak baca pun blog kita ;)

kotak bulat said...

Jahidih Saili : saba je la ni =.="

kotak bulat said...

diyanah dzai :betul.. datang sekali just tok follow je..

Amoi said...

banyak followers tapi tak ramai baca nak buat apa :'(

oh. blog ai macam tu lah

Double N said...

that's right.. blogging bukan follower semata2.. tapi reader...

UniMeOw said...

post nie wat aku t'pk,,,bloging maw iklas..bukan utk folower je...thx! :D

kotak bulat said...

Amoi : sama2 kita tingkatkn mutu penulisan :)

Double N : sokong!

UniMeOw: welcome!

sha said...

macam tu pun ada jugak? adoi la..
sabar je la..

tingkatkan mutu penulisan seiring dgn follower? pesanan baik utk kite jugak.. tq ya.

kotak bulat said...

sha : peringatan untuk kite bersama :)

lisa min said...

harap harap dapat baiki mutu penulisan saya supaya yang follow even sikit suka jengu dan jenguk lagi blog.

sama sama lah kita yer!

My Name is Mar said...

Like this entry...
Eventhough blog wa tak ramai follower,..
Tapi wa rasa senang at each time wa menaip..

kotak bulat said...

lisa min: yup..sme2 la kita :)

My Name is Mar : betul tu..

EYFAalias said...

wah. betul betul. sokong kata2 awak.

kotak bulat said...

@EYFAalias bgus lah lau sokong :)

cik azeya said...

follower ramai tapi pembaca tak ada tak best jugak. dah macam rumah mayat. sunyi je. sebab tu tak ade orang join segmen dia tu kot. hahah

kesian awak. adat berblogging. begitulah.

setuju dengan entri ni. :)

kotak bulat said...

cik azeya:memula terkilan la..sekrg da fhm sikit2 rentak kt dunia blog ni

Mish Apple said...

betul tu ! betul tu!! *alamak . . terase gile .follower aku dah 1000 . tapi . penulisan hampeh*

Bro ahmad said...

bro dah tak kisah pasal follower dah hehehee

era kecik said...

era sokong apa yang KB tulis... :)

Post a Comment