Tutorial buat welcome tab pada Fanpages

Assalamualaikum..
hari ni aku nak tunjukkan cara buat welcome tab untuk fanpage facebook... Kalau yang tak tahu apa itu welcome tab, benda tu adalah macam ni.. yang tengah-tengah page kotak bulat tu..

Fanpage blog akan nampak lagi menarik dan dapat tarik pengunjung yang mungkin masih belum tahu tentang blog kita kan..kiranya macam iklan promosikan blog kita. ceritakan tentang blog kita dan buat mereka tertarik.. Berminat nak buat? senang je, ikut saja langkah-langkah yang aku tunjukkan ni.

1. Mula-mula tentulah kena buat welcome page untuk diletakkan tu.. Aku buat yang simple-simple je sebab tak berapa pandai guna photoshop..

2. klik page ' welcome tab for page' kat facebook.

3. Pilih 'add to my page ' kat sebelah sidebar
4. Kembali ke fanpage dan edit profile.. pilih application dan Go To App
5. Masukkan image yang korang buat untuk welcome page tu kat top image dan save.
6. Seterusnya cara untuk buat page ini menjadi landing page fanpage blog. Bukak fanpages semula untuk edit setting profile fanpages
Edit profile > manage permissions > Default landing tab > welcome > save
7. Siap!

p/s : kalau nak design welcome page tu, aku boleh tolong.. kalau yang berminat lah.. RM3 Ok? ehem..

19 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Bro ahmad said...

kb header baru fuyoooo..fanpage pun tak de! boleh ke buat welcome page kb?..kenapa panda tu malu ke kb hahaha

Gelugoq said...

wah! tuisyen percume
thanks ek:D

Ezad Skytech said...

wahhh..makin maju la KB..hee~

EYFAalias said...

KB tak faham lah yang langkah 6 tu. and design welcome page tu ce mana?

sergeant keroro said...

ehem, hehe. keroro pon dah ada welcome page :P

simple sudaa XD

EYFAalias said...

designkan eyfa pny :D

Zul Fattah said...

3 ringgit nah?
haha.. mahal kot.. ko patut buat free je.. bagi atas segmen.. or hargai follower ko.. haha..
gurau je la..
tapi cam best je benda ni.. huhu..
aku x mo r try.. nanti rosak pulak blog aku..
cukup r dgan yg ada skrang..huhu

al_hakim said...

nak puji blog ni cantik..=)

Mohamad Nur Asshrullah said...

Bole buatkn welcome tab ?
tapi mcm mane nk bgi duit ea ?

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

buat tuk saya satu ...:)

Pak Pis said...

dah buat dah...tapi x cun la...Kotak bulat, pak pis nak belaja wat "Pop-out Like page" yang kotak bulat buat time org masuk blog kotak bulat

~SpEakEr Sek0LaH~ said...

Cun r bro..ko design welc0me page tuk aq bleh bro?

iMBobo said...

iMBobo punye simple je, pakai firts header blog dlu hehe.. kb, nnt tukar feed url tu tau kpd ni

http://www.imbobome.com/feeds/posts/default?alt=rss

:)

Nafisah Ruslan said...

menarik nih :)

zieyzain said...

nice!,..thanxx sharing =)

sj said...

cantek la blog kb ari ni .. WOW!!! huhuhuhu

Master Pak Pandir said...

fulamak....cara laa. boleh try ni.

Cik Azizah said...

wah..menarik ni..nak try lah.

[sutera kasih] said...

laaa...ada cara yg lg senang cmni rupanya...penat je sy buat cara manual, juling je tgk coding huhu

Post a Comment