Bullying - online | facebook

Bullying online atau dalam kata lain Cyber bullying bermaksud pembulian yang dilakukan di alam maya ni, kalau dulu memang jarang orang nak kutuk dan lukakan hati kita.. sekarang aku tengok orang sangat-sangat mudah untuk mengutuk dan mengeji orang lain terutama orang yang tak dikenali..

contoh si A masukkan gambar dia dalam facebook.. Si B sebarkan gambar tersebut.. Si C kutuk-kutuk, si D sampailah ke si Z menambah rencah cili lagi..

Si C : perempuan ni hidung besar..tak cantik..
Si D : siapa ni? macam gergasi je badan dia..
Si E : mulut macam itik!!

Huh, sangat mudah untuk orang mengutuk dan mengata sebab tidak bertentang mata dengan orang yang dikutuk kan.. tapi tahu tak bahawa apa kesan yang berlaku pada orang yang dikutuk?
Yup, tertekan! hilang keyakinan diri! bukan mudah orang hendak menerima kutukan dan kejian, tak baik buat  orang lain macam tu, kalau kita sendiri yang dikutuk dan dihina.. macam mana?


Katakan tidak pada facebook  buli!

19 KOMEN BERKOTAK BULAT:

bungaitucantik said...

de orang kutuk ko ker?? meh habaq mai, spe yg brani dok ktuk hang!

Selendang Merah said...

betul tu banyak sgt sm jumpa benda macam...kalau berani p kata depan2 lah x yah lah nak tulis dalam fb..tu lebih baek...klau tulis dlm fb bila selagi owg baca pe yg kita tulis selagi tu lah dosa mengalir..

Bro Ahmad said...

tak baik kutuk tambah dosa hahaa gambar tu kelakar hmm <--- tambah dosa kering

SoLy SoLicious said...

nk ktuk2 pun kene pikir gk kn..kite ni dh ckup sempurna ke? hmm

Yatie Awang said...

dalam islam mana boleh kutuk mengutuk..macam2lah

maszull said...

assalamualaikum KB...ciankn org yg kena kutuk tu...:(

lisa min said...

hahaha.. sy pon suke buli org dalam fb! haha.tpi bukan buli kutuk.. buli dgn pnohkan notification dorg je. xbuli kan? hahaha.

SAYA BUKAN SAMDOL said...

yeay yeay say no to Facebook bullying.

org sekarang bukan nya nak face problems dgn org yang depa ada masalah tapi face problem dgn facebook

anamizu said...

say no tu buli! hoyehh~ =P





luv,
cik ana

sergeant keroro said...

sebab tu jarang upload gambar, haha :P

msredcheesecake said...

What u give u get back.... Jgn buat aniaya kat org, nanti dapat balik kan?

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

medium penyebar paling berkuasa..laju mengalahkan ketapi = fb

huhu..

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

medium penyebar paling berkuasa..laju mengalahkan ketapi = fb

huhu..

Zul Fattah said...

huh.. berlambak di fb duk main kutuk2 ni.. siap ada page lagi... tunggu je la balasan ...

Bui Junaidi said...

ya Allah..tengok gmbr tu terus tak tentu arah rs..huhuhu

kotak bulat said...

bungaitucantik
xde org kutuk aku la..hehehhe

Tentang Kita said...

x suka kutuk2 org takut klu kena kutuk balik semula....

era kecik said...

hehehe.. klakarlah gambar tu.. hehehe.. sampaikan si 'm' cakap : allah! hudohnya gambar tu :P

# tak baik kutuk mengutuk :)

Ezad Skytech said...

haha...nasib baik tak tersembur bila tengok gambar tu KB...agak kelakar..hee~

#jarang upload gambar kat fb...haha~

Post a Comment