Bapak degil

Tengah best-best duduk lepak dengan mak aku bersembang-sembang.. tiba-tiba bapak aku (baba) datang pegang sebotol ubat.. dihulurkan kat mak aku..

Baba : sapukan ubat kat belakang ni.. (sambil tunjuk belakang badan)
Mak : Kenapa dengan belakang tu? 
Baba : gatal ni..dah naik ruam dah, sapukan ubat..

Aku pun capai ubat tu dan belek-belek, mana lah bapak aku dapat ubat ni..eh..ubat kuning ni.. ni mesti kat first aid yang dah bertahun tak bukak tu.

Aku : Ba, ubat kuning bukan tuk keringkan luka ke? mana boleh untuk gatal-gatal..

Baba : Yeke? errr.. hari tu pakai ok je.. sapukan  je lah..

aku belek lagi tengok pulak tarikh luput pulak.. was-was pulak sebab lain dah rupa ubat ni..

Aku : Lah.. tarikh luput 2009 da ni.. mana boleh pakai dah..

Baba : Yeke? ahhh..hentam je la.. sapu je..

aku : mana boleh pakai dah.. nanti lain pulak yang jadinya.. 

Bapak : yeke? tak pe.. sapukan je..

Mak : ish, dah kata lama da luputnya, kang ruam jadi kurap pulak nanti..

Baba : takpe.. sapu je ubat tu..

aku : tak boleh lah.. tak elok dah..

Baba : emmm... (pikir panjang)...  ah! sapu je..
aku dengan mak aku  serentak cakap..

' Ish, Degil betul~~'

30 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Cik Bell said...

haha..baba nak manja2 tu.. ;p

faridah nazurah said...

haha degilnya. biasalah tu.. abah kite pun lebih kurang je :)

Freaky said...

haha sangat degil.. aduyai.. bahaya guna ubat tamat tempoh

aRa ❤ aFiq™ said...

hehe.. mak borek anak rintik ye? smpai serentak ckp..

Wyna Nubies said...

As Salam,

haha~xtahan gatal la tuh..hihi..

Gadis Berkaca Mata said...

mmg dh degil sangat tu.. dah tu mcm ne rupenye? ade effect ape2 tak?

bungaitucantik said...

haha..hentam jela labu~ tu maknenyer baba ko x nak ngaku dye salah...hehe

Bro ahmad said...

sapu je la kat bapak awak tu Kb... hahahaha..maaf zahir batin

Wanie said...

grrr..esok ruam tu makin menjadi xtau la..huhu..g beli ubat baru KB..hehe

kiwi said...

hihi, nak jugak sapu ubat tu

Ezad Skytech said...

sabar je KB..nak buat macam mana..nak marah pon tak boleh kalau da macam tu..

muhamad hanif said...

org tua mmg macam tu,

Degil tahap dewa tau !



waahahahahhaha.

RATU QASEH SAIFUDIN said...

haha..klaka laa uncle!..mesti daa xtahan gatal ruam tu kn..tu yg ubat ape pon bole tu..haha

Anif Abdullah| AA said...

dah gatai sangat kut.. ^^

takde ubat lain ke?mana taw ade kesan smpingan kan..huhuuu..

Irsyad Syah said...

mmg bapak degil sngguh...
tp..
orang tua2 byknya yg mcm tue..
depa susah sngguh nak peduli kata2 owg..
tmbah2 owg muda...

josrevalution said...

ehehe..anak memang akan jd rintik...sama degil cam KB ni kan..ahahaha.....selamat meyanbut kemerdekaan ke 54...

Belog Sambal Belacan said...

mmg sangatdegil ni..:)

cucu umie said...

hehe..kalo ubt kuning tu beeter dah bis tarikh luput cept2 buang.. ayie ad bljolh pasal first aid nie sebb budak PBSM..hehe

c-ma said...

hahaha..biasalah ayah...ckap dye slalunyer nk kata betul wlpn da terang tang2 da salah...ha3...sabar jerlaa....he3

msredcheesecake said...

Akhirnya sapu ke tak ubat tu?hheee

Cik Baju Kurung said...

haha . jangan berjangkit kat KB sudah :)

Jue said...

Org tua mmg mcm tu kot hihi
Mcm daddy jue, sanggup xnak g hospital kalau adik wa yg anta. Dia kt adik wa x sporting kalau dibw bjln..mcm2 hihi

MATA HITAM said...

base r baba ngn abah same je degilnya....ish same gak macam anakny 2...hahhahahahahhaha

ainaa said...

hahaha. comel giler. tp mak bapak kadang2 memang degil. geram

sergeant keroro said...

serentak tu yang tak tahan. lol XD

izatty fatihah said...

degil betul ayah kb ye hehe :)..
dah tu sapu ke tak ubat tu?

miezah said...

memang degil . hoho .

~SpEakEr Sek0LaH~ said...

Degil btol ni..hehe

~SpEakEr Sek0LaH~ said...

Degil btol ni..hehe

ShuN Ju said...

hahahaa.... rindu plak kat bapak pas baca entry ni

Post a Comment