Penulisan blog yang selesa untuk dibaca

Assalamualaikum..
setiap orang ada cara tersendiri untuk menaip entri tapi maklamat setiap yang menaip itu sama saja iaitu berharap orang akan membaca entri nya.. macam-macam cara orang menulis entri, tapi tahukah kita cara kita disenangi pembaca ataupun tidak? Penting ke pembaca selesa masa baca entri kita?
yup, aku kata penting.. sebab bila mata aku dah serabut dan tak selesa, aku susah nak menghabiskan bacaan sesuatu entri itu sampai ke noktah akhirnya..

bagaimana penulisan yang selesa untuk dibaca?

1. Kurangkan penggunaan warna
Elakkan gunakan warna yang terlalu banyak dalam entri kita tu, sebab akan membuat pembaca sakit mata.. kejap terang kejap gelap tulisannya.. serabut kan rasa bila baca tulisan yang macam kat bawah ni.

aku nak bercerita tentang benda yang boleh menyakitkan mata, mata aku sakit tapi tak tau lah mata korang macam mana
2. Tulisan kecik besar
ada orang yang suka main-main dengan saiz font,dalam blogspot ni  tak banyak pilihan saiz kita boleh guna.. biasanya orang gunakan normal untuk isi entri dan large untuk tajuk/sesuatu yang penting. tapi macam mana kalau orang yang suka hati je guna saiz large dan normal tu? bila tulisan kecik besar kecik besar, aku pandang blog kau pun kecik besar kecik besar je.. ini serius!
contoh yang aku pernah jumpa..
 aku nak bercerita tentang benda yang boleh menyakitkan mata, mata aku sakit tapi tak tau lah mata korang macam mana

3. bermonolog
Belajar komsas tak masa sekolah? monolog ni ayat yang kita bercakap dengan diri kita sendiri..betul kan? betulkan aku kalau aku silap..  dulu aku selalu gunakan cara ni, tapi sekarang dah kurang sebab bila aku baca entri orang lain yang buat macam tu, baru aku terasa benda ini menunjukkan kita tak matang dalam membuat sesuatu entri. Terasa macam kebudak-budakan je caranya tapi kalau untuk sesekali aku rasa takpe.. Macam mana monolog ni boleh menjadi sesuatu yang tak menyenangkan? bila terlalu banyak monolog berbanding isi yang nak disampaikan..
contoh:
 aku nak bercerita tentang benda yang boleh menyakitkan mata, mata aku sakit! *hehe,aku pura-pura je buat sakit mata..wekk!* mata korang sakit tak? * baik korang cakap sakit, kalau tak aku tumbuk..dush..dush!*

4. Bold
Err...bold ni aku suka guna sebagai satu penekanan agar pembaca nampak perkara penting yang aku nak sampaikan.. kebaikan bold ni, benda ni akan menyerlahkan kata kunci yang kita nak sampaikan, contoh aku.. aku suka pandang sekali lalu dulu sesuatu entri sampai habis.Pandang tapi tak baca ye, bila entri panjang tapi tulisan sama je (takde guna bold langsung) , aku jadi kurang minat.. Bila ada perkataan yang diboldkan, aku baca itu dulu..kalau menarik, aku baca dari permulaan entri..
keburukan pulak, bila digunakan terlalu banyak, entri jadi serabut!
contoh yang serabut
aku nak bercerita tentang benda yang boleh menyakitkan mata, mata aku sakit tapi tak tau lah mata korang macam mana

Itu sahaja pendapat aku, aku tekankan di sini.. ini hanyalah pendapat aku yang aku rasakan boleh dikongsi untuk semua yang baru belajar bagaimana untuk tingkatkan mutu penulisan.. langsung tak ada niat untuk menghentak mana-mana pihak yang terasa dengan entri aku ini..

P/s :  tak ada p/s

40 KOMEN BERKOTAK BULAT:

sergeant keroro said...

betul, setuju tu. nice one :)

EYFAalias said...

tp yang 1st tu nmpk cm comel :P

EYFAalias said...

yang monolog sndri tu, kalau sikit2 xpe kot. kalau dh byk sgt meluat. ehhee

fndrocka said...

Cuba kau analisa sikit blog aku..ce cerita mana yg tak kena.hehe

fndrocka.com

Aisyah Aina said...

alamak...bermonolog tu selalu buat...haha

budak2 :D

Saddila said...

dila suka entry ni kb :)

yusuflaili said...

Salam;
baguslah bergitu..sekurang2 untuk panduan untuk aku,sku baru lagi dlm penulisan ni(blog)

satu lagi nak tanya,..dalam entry aku,aku selalu guna singkatan ejaan seperti guna dalam sms,macam mana pandangan KB elok ke tak??.

muhamad hanif said...

nice sharing weyh !

boleh improve aku punya entry nie

AHAHAHAHHA

msredcheesecake said...

msred cuma bermasalah dgn font yg byk kaler...tak sesuai dgn mata msred yg rabun dah silau tinggi....

msredcheesecake said...

selamat hari raya maaf zahir batin cik kb....

nub said...

naisss

nelly said...

oppss ..ada sikit terasa ! hehehe

yatie Awang said...

boleh diterima tapi kakak sokong sangat2 yang pertama

Wanie said...

entry wanie sume dah siap dibold kot..haha..serabut ke??

faridah nazurah said...

haha yg tang teknik monolog tu tbe2 je terasa. adoi. annoying eh benda tu? tapi kalau sikit2 takpe kan?

kotak bulat said...

faridah nazurah : kalau sekali sekala tak pe la.. kb pun buat gak sekali sekala.. :)

Wanie: kalau semua tak serabut pun.. tp klau yg sikit2 tu..

sj said...

thanz kb tip y berharga ni ... huhuhu (^^)v

aku said...

nice info...aku kdang2 ske gk monolog...cuma aku xtau style aku tu org ske ke x....hurmmm

fieha said...

nice tips :)

Ezad Skytech said...

yang pertama tu agak erk..sikit..nak baca ke juling2 kan mata..hee~

hazz death said...

ok2.. huhu.. jd matang la pas ni.. da kna mrah da oleh kotak bulat.. :PP

sleeping_maniac90 said...

tq share hehehe..

adoyai x tau la entry ak mnyakitkn hri org k tak.. huk3..

sha my heart said...

KB: cuba tgok blog sha ok tak?

plg terasa no 3 tu, monolog. Blog sha banyak monolog tak?

alif haris said...

hahaha monolog tu "kalau boleh" sampai habis entri bermonolog je..

ni soalan KB tentang sapa yg gadoh.. ade sorang blogger tu kutuk bang ben.. post die dah delete dah.. ramai yg serang die..

Cik Bell said...

yg bsar kecik besar kecik tu kdg2 buatlah..monolog tu dah tak buat dah..macam tak matang pulak.haha.laalala..lepas tu yg xtahan.tulisan mcm2 colour..mmg ceria btOllah tuan belOg tu..hehe

Norhisham Nordin said...

huhuhu... betul laa kb... nice share...

Saiazuan said...

blog saya ok x? hehe

Bidadari Syurga said...

:).... ok salam kenal...

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

betul...:)

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

betul...:)

Khairil said...

saya sokong !!!

lella lala walaa said...

huhu. kalau monolog sendiri sikit2 takpe lah kan. jgn smpai abes entry asyik SS jer. hehe

merdeka raye kb! :)

josrevalution said...

er..aku x guna sume nie..tapi kalo guna pun tengok lah juga..tengok keadaan entry apaka yg kita akan buat..sbb funtion2 ini sebenarnya hanya untuk penerangan sesuatu bukan untuk mencantikkan..huhuh...

Kodet said...

Tp blog awk kalau tulisan bewarna lagi comel

Cik Gee said...

gee sokong entri kb kat atas ni..!

iMBobo said...

pendapat yg bernas dr kb :) kalau entry satu kaler tp halus sgt pun susah nak baca kn?hehe..

Sarah Mohd Saleh said...

betul2 sume tuh memain peranan untuk ssrg itu menjadi ghairah utk membace.kalau x cukup jeling dgn kening je,kompom xkn bce disebabkan erkare2 yg awk mentioned di ats ;)

ADAM FIKRI said...

bgus..entry terbaik..semoga org yg baca entry ni akn tkr cara penulisan dia.. kita menulis bia santai ,mudah untuk orang baca, dan orang tak bosan dgn apa yng kita tulis..

[sutera kasih] said...

blod jgk membantu dlm SEO hehe

Clara said...

Nice!

Bagus2.. monolog tu clara sllu wat.. Erk. mungkin susah skit nak hilang. Clara mmg tak matang.. =(

apa-apa pun, insya-Allah nak try kurangkan monolog..

Post a Comment