Antara Pelajaran dan Cinta

Assalamualaikum.. 
selamat berhari minggu, hari ni aku nak balun tulis entri banyak-banyak boleh tak? mestilah boleh, blog aku kan..
aku nak cerita sesuatu.. nak dengar? 

Milah ni seorang pelajar IPTA, dia memang jenis aktif kat sana. kiranya dia memang seorang yang sibuk dengan study dan macam-macam aktiviti lagi.. Tapi pada masa yang sama dia ada seorang pakwe yang nak kan perhatian dia selalu, tambah-tambah lagi tu percintaan jarak jauh. 

Milah ada seorang kawan baik, Jenab yang berkawan jugak dengan pakwe Milah ni. Milah ni sibuk sampai memang takde masa nak mesej dan call pakwe dia ni, lama-lama pakwe dia jadi pelik dan mula selidik diam-diam belakang Milah. Pendek kata dia rasa Milah ni curang belakang dia tapi Milah tau pakwe dia mesti tanya kat Jenab.

Milah ni layankan saja perangai pakwe dia, makin hari dia jadi tertekan dengan perangai pakwe dia yang selalu ragu-ragu tak tentu pasal. Sampailah suatu hari, Pakwe dia buat hal lagi.. dia tuduh Milah ada lelaki lain belakang dia, cakap Milah keluar dengan laki lain dan katanya ada bukti. Korang rasa ape Milah pikir?
tentulah dia pikir kawan dia Jenab tikam dia dari belakang! sebab pakwe tu jauh, macam mana dia leh kata dia ada bukti.

Milah pun terus tanya Jenab, tapi jenab tak mengaku pun. pakwe Milah tu pun kata takde kaitan dengan Jenab.. Milah jadi blank, Kalau bukan Jenab sape lagi? Jenab beria-ria terangkan yang dia tak pernah bagitau apa-apa pasal Milah kat laki tu.

Akhirnya, Milah pikir panjang-panjang.. sampai bila kena macam ni? dia perlukan cinta yang memahami dia dan bukan yang mengkucar-kacirkan hidup dia. Milah pun buat keputusan untuk berpisah dengan pakwe dia!

Dia tak nak bergaduh dengan kawan hanya sebab seorang lelaki yang baru dia kenal sedangkan dia dah lama kenal Jenab. Paling kuat alasan Milah.. dia takde masa untuk bercinta, dia sanggup lepaskan cinta tu kalau cinta tu menyebabkan dia gagal dalam pelajaran. Pelajaran tu memang untuk masa depan dia tapi lelaki tu belum tentu jadi masa depan dia.

p/s : kadang-kadang perpisahan itu jalan yang terbaik.. biar merana sekarang, jangan menyesal kemudian hari..

30 KOMEN BERKOTAK BULAT:

cucu umie said...

betol..kte orng merana di awl tidak mengapa jgn merana di akhir.. sakit ow..

Fathiah Hamim said...

hmm kalo gitu lah perangai laki tu, memang patut putus punn

tia @ Ini Kisah Tia said...

macam citer betul je :)

Clara said...

Betul3...

Great entry..

Perpisahan itu kdg2 mrpkan satu jln yg terbek..

SoLy SoLicious said...

sian millah..

bagus si jenab ha..



(apa aku merepek ni)

Amiirah-Cassan said...

huh , keputusan yang paling sakit harus diambil

rayne rawt rawt said...

rawt2 ada kawan couple . 2 orang tu memang sangat2 baik dengan rawt2 .. tapi disebabkan cinta jarak jauh la si perempuan nak clash . alasan sebab tak dapat cukup perhatian .. humm .. tak pandai nak nasihat la dorang tu

cepat cepat join sebelum pukul 10 malam ini !
http://inibelogterabor.blogspot.com/2011/08/contest-teka-teki-baju-raya.html

AIEN NOT ALIEN said...

kes macam ni pernah terjadi..huhu...

pentingkan mana yang terpenting...

ArulchelseA said...
This comment has been removed by the author.
Cik Bell said...

sangatlah terstujunya yer..
baru stakat BF je..lainlah kalau suami.
Milah amik tindakan yg bijak :)
dan lepas nie dia perlu berhati2 dgn kawannya :)

faridah nazurah said...

kadang2 kita memang kena korbankan sesuatu yg kita syg untuk kejayaan kita. betul kan?

Qaseh said...

kakak aku pesan time study ni la carik partner, so tak lmbat nanti. tapi bg aku nak loving partner time study ni leceh, nak pulak kalau same2 study.. chill dulu la..live study life puas2...
....hmmm lagi perit kalau pakwe kite tu kapel dgn kawan baik die sendiri...

Danial Razak said...

ni antara pelajaran, kawan dan cinta..hahaa..=)

n.i.k said...

tulis je! sya pasti akan membacanya hikhik;)
btw,folo back dak baru ni;0

abglan said...

Sempoi lah Milah.. jwapan ini yang kita cari!!

Onitsuka_hana said...

baguslah klu cm2..pakwe tu xmemahami milah

Ly_Tulip said...

betol...betol..betol... Sokong..setuju sangat-sangat...cinta tnpa ikatan tak ke mana...

Anif Abdullah| AA said...

Jangan jadi mangsa pergaduhan sebab orang lain k.. Ambik yang jernih,buang yg keruh.. Kalau dari segi pelajaran tu,kene fokus la..tu pnting ^^

♕ Mr.IX ♂ said...

mungkin cinta itu bukan milik kita...wahh..cam lirik lagu je kn

SITI NOORNADIYANA said...

percintaan jarak jauh selalu mcm ni. salah seorg mesti akan jadi bosan & start buat hal. yg tengah study pulak rase tension sbb pasangan buat hal. mmg bagus lepaskan pun..

si cantik sally said...

xmo jadik cam saye dlu abaikan plajaran bab cinta!!!sbab xnak bejaoh ngan kekasih sudahnye x pandang tawaran blajo.....nyesalllllllllll!!!! so pilihla plajaran oke..adik2..>_<

Eza Boom Boom :) said...

macam yang penah jadi kat eza semester lepas..hm, tp..tak nak ingat lg dah..Asalkan kita tau mana yang lebih penting.. :)

FARIZA AINA said...

xpe la..bagus jugak tindakan milah tu..lepaskan lelaki hanya kerana nilai persahabatan..good girl ^^

Wanie said...

kalau terpakse memilih, pilih la pelajaran..dah takde kepercayaan dalam percintaan susah jugak nak teruskan..

ArulchelseA said...

biar milah tu blaja rajin2 sampai berjaya..itu yang penting..

[sutera kasih] said...

bagus tindakan milah tu..pelajaran lg penting..

hana said...

terbaik la milah...
belajar lagi penting...
capai impian bru capai cinta..
=D

alif haris said...

betul2 ..
jgn sampai hubungan tu kucar kacirkan hidup lantas pelajaran pn terabai ..

iMBobo said...

tp kan, bukan ke lelaki tu dikira teman baik die juga..maksudnye sama dgn jenab..

tp..

alasan ttg soal masa depan tu boleh diterima :)

sergeant keroro said...

betul, setuju sangat :)

Post a Comment