Belajar SEO

Assalamualaikum...

Ada ke yang online ni? hehehe.. hari ni aku post satu entri saja.. dua tiga hari ni aku ada jugak belajar sikit-sikit pasal SEO ni.. masih sikit yang aku tau tapi aku cuba praktikkan..

1. Aku letak meta tag kat dalam blog..
Setiap meta tag yang diletakkan pada laman web korang akan membantu enjin pencari/crawler memahami laman web/blog korang dengan lebih mudah semasa diindex. Jadi aku cari tutorial pasang meta tag ni.. kalau korang belum buat, cuba cari kat google ye..

2. Aku search broken link
dalam blog kita terdapat internal link dan external link, hasil link tu dipanggil backlink. Internal link ni ialah backlink dari blog kita ke entri dalam blog. External link pulak ialah link kepada blog lain.
Dalam backlink berkemungkinan akan berlaku Broken Link atau Dead Link. Broken link boleh berlaku sekiranya laman web tersebut tidak aktif lagi, telah dihapuskan oleh pemiliknya atau domain tersebut telah tamat tempuh. Broken link atau dead link juga dikenali sebagai error 404 ( Page Not Found )

Mengikut pemahaman aku, broken link ni akan menyebabkan blog mendapat pandangan buruk di mata Search Engine. Sebab tu seeloknya kita buang atau baiki link tu..
Aku cari broken link kat http://www.iwebtool.com/ tapi aku suka check kat http://www.it-india.com/
Bila dah check, boleh buang broken link tu satu persatu..

Tengah hari tadi aku ada buat entri pasal background blog kan.. jom tengok hasil SEO (kononnya la)



p/s : belajar ilmu sikit-sikit tak salah kan.. errr.. kalau ada yang aku silap dalam memahami kat atas tu, boleh betulkan ye sebab saya budak masih belajar..

28 KOMEN BERKOTAK BULAT:

aRa ❤ aFiq™ said...

uik.. apa hasil yg bwh 1x uh? huu

cucu umie said...

heheh..ayie mmg letak meta tag..alhamdulilah rase xbt entry seo tpi ad juga yg melekit mcm kad raya masa hari tu..hehe

muhamad hanif said...

weeewiittt,


banyak gila orang hit kn, aku bila lah nak mcm tu.


Ahakz !

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

bagus ni ..nk belajar gak ...:)

kiz said...

mencari ilmu itu wajib..hehe..semoga berjaya KB

sergeant keroro said...

wah wah, makin power KB :)

alif haris said...

ouh meta tag ye KB .. alif xtaw pn .. huhu .. nnt alif nk try cari n buat gak hehe

kotak bulat said...

aRa ❤ aFiq™ : yg bwh2 tu? hehehe... sje tak tunjuk.. :P tunjuk yg berkaitn ngan entri background je

Freaky said...

nampaknya kb dah start main seo dengan kaji meta tag dan backlink. lepas ni cuba kaji pasal entri seo pulak dan bagaimana nak hasilkan entri seo..

Luqeem™ said...

peh hebat2..:D

ILA SYAMILA ♥♥ said...

kb, err ila msih cube nak memahami mentanag SEO ini :'(

Bro ahmad said...

wahh kb dah ada kemajuan..boleh belajar main SEO lepasni..bro pun suka join contest SEO saje je nak belajar kan...:)

abghani said...

tq fyr info.

myhatiku said...

kene study jugak neyh..he..thanks :)

peachippo said...

HOHOHO.. kb maen seo yeee.. ^^

NasZ said...

saya memang fail ttg SEO ni. meta tag tu pun saya tak tau. kena blaja ni. hehe.

MOHD NASER.com

[sutera kasih] said...

baru tau pasal broken link tu..thanks KB cz bgtau..kalau tak, tak la sy tau huhu..thanks tau..nk backlink blog ni simpan kt tuto :)

iMBobo said...

ok thanks kb! nk cari broken link ni, hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

macamana nak buang dead link kb ?

GaRy™ said...

nice la... KB dah beelajar pasal SEO... gary entah la bila nak start~.. T^T

iLa suHaiLa said...

smpai skrg tak paham SEO nieh..hehe

khairul akmal azman said...

tq2..
lg satu entry kene best.confirm ramai visitor.
n title tajuk gempak

caliph shuriken said...

bgus blajar ilmu2 cmni.. bru blog kita ada nilai yg unik ^^

msredcheesecake said...

byk lagi msred tatau...komitmen byk...camne nak cari masa nak memahami sumer ni....

selamat hari raya maaf zahir batin

yusuflaili said...

Salam;
tak faham aku SEO ni...??

Anyyss Shuhaimi said...

anyyss tau seo tapi tak pernah nak cuba. hee

Clara said...

Dah wat, tapi, cmne nak buang broken link tu? knpe ley broken?? klu dy tulis secure tu apa maksudnya??

Wanie said...

aik KB..dah mula main SEO..hehe..
nanti belajar ngan KB la..

meta tag tu ape?huhu
lepas raya la bru jawab eh..
selamat hari raya KB..

Post a Comment