Jangan kerana dia, Kau jatuh!

Assalamualaikum...
Terima kasih kerana membaca..

Aku berjalan-jalan hari ni melawat blog kawan-kawan dan blog yang aku tak pernah pergi.. macam-macam yang aku jumpa.. tapi aku perasan sesuatu.. aku jumpa lebih dari 3 entry yang mengadu tentang menerima kritikan dari Anonymous (bukan hackers ye)

Walaupun aku masih amat-amat baru dalam blog ni.. tapi korang percaya tak aku pernah dikritik? oleh kawan aku sendiri.. serius lagi pedih! Tapi tak bermakna sebab kena sedikit kritikan kita kena jatuh tersungkur.. mengadu dengan mak.. mintak tolong pakwe report kat polis.. semua tu tak perlu ok!

Ada yang buat entri semata-mata untuk mengadu kau dikritik? memang korang buat aku senyum saja lah.. kau harapkan apa dari yang komen? takde apa pun kitorang boleh buat pun. Malahan kau cuma menunjukkan kelemahan kau je kan.. dari orang tak perasan yang blog kau teruk..orang jadi perasan.. *ada ke?*
Perbaiki apa yang kurang, jadikan lebih baik.. terima kritikan dari sudut yang positif.. yang negetif tu tolak ketepi..

Ada satu lagi aku jumpa entri yang selalu ditulis oleh blogger.. Merungut tak ramai komen entri dan tak ramai follower. Wei.. tolonglah.. jangan macam budak kecik.. Kalau kau nak orang komen entri kau, kau kena komen entri dorang jugak.. jadi win-win situation.. Ini kau buat sombong, kalau blogger famous yang satu entri dia sampai berpuluh-puluh komen tu aku faham lah.. tapi kau ada sorang dua je yang komen kat entri kau.. Berat ke kau nak singgah balik? takkan nak harapkan dia je datang komen kat blog kau tapi kau pergi blog dia pun kau tak pernah..*cakap dari pengalaman* 

Aku memang respect lah kat blogger yang walaupun busy, ada masa jugak singgah balik walaupun lambat.. tu memang terbaik! haa..kau belajar dari dorang-dorang ni!

Kesimpulan... aku jadi emosi pulak ni.. peringatan dalam entri ini untuk kawan-kawan aku.. dan terutama sekali untuk aku jugak..
 Bila terima kritikan.. Berusaha untuk lebih maju, cari dimana silapnya... jangan terus jatuh , pastu terus nak tutup blog.. benda ni sama saja macam kehidupan seharian kita.. kena kuat hadapi apa pun rintangan..kalau lemah..kita tertinggal..


P/s: maaf untuk kata-kata yang agak kasar. Bagi korang yang best.. tarian favourite aku, aku persembahkan.. *xde motif*


30 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Syukri Kamaruddin said...

betol2..kena terima bila dikritik...owh ak suka mkritik...hehe..sapa nk kritik aku pon silakan.. :)

Roza Ami Nanomiya said...

kadang2 bukan anonymous ja kritik tp sesama blogger jugak

yg aku x suka kalau sesama blogger... yg ni naik entri dia... dapatlah simpati

yg tu pun naik gak entri dia... pun dapat simpati

lepas tu... gaduhlah... tak gaduh dua2 jadi dingin

apasal ah mentang2 sama2 blogger.. nak gaduh pon kat blog ramai2 org baca...

nak gaduh... kita dua gaduh masuk semak dua2... tumbuk2... biru2... kita dua ja tau... gentleman apa

Mrs. Farhan said...

setuju2. setuju 200%. =)

tapi mmg selalu je bila pegi blog sesetengah orang tu, dia wat x tau je. xpenah dtg jenguk blik pon.huhuhu.yela,sy blogger cikai je.huhu

al_hakim said...

hah!ni sy dtg mengomen ni..haha

harrazdani said...

setuju....jdkan kritikan satu cabaran utk jd lebih baik...

sergeant keroro said...

yeah, setuju dengan KB XD

emeera asnary said...

x ape lah, kita teghime aje, nama pown kite dah masok ke dunia maya nyh, layannn ajeee..

btw, tag anda di http://emysk8tergurl.blogspot.com/2011/06/1st-giveaway-princess-house.html

jom join =)

sha my heart said...

alamak, mcm terkena pd kite la.. tapi kite tak kan sampai nk tutup blog..

yg tak ramai follower tu, kena give n take la, kan? =)

nice entry, KB! (kotak bulat=KB. Tiru Keroro) haha~

Anyways, u MBU jgk ke?

kotak bulat said...

@Mrs. Farhan Kb pun penah.. kdg2 malas nk pegi lg blog dy..terasa tak dihargai :(

kotak bulat said...

@emeera asnary betul.. kena kuat lah kalau nk maju dlm blog

Shiety Myra Chubbyra ;P said...

hurm..win win solution.. menarik tuh.. macam Shiety ..Shiety xkesah owg tengok ke x.. cuma Shiety suka mmberi komen secara ikhlas :) that me! tapi law pengkritik yang kritik xtentu hala pon sakit hati la jugak .. tapi biasa la tu.... :)

yaya_flanella said...

we hee. sokong :)

Srikandi Cinta said...

em betul tu, jadikan kritikan sebagai satu yg mampu membina bukannya menjatuhkan diri.. x boleh lemah

missunguviolet said...

sokong !! kite kene komen blog orang dulu, baru orang akan komen blog kite . heh !

EiZaRaZiErYa said...

zie suke yg last 2...KB slalu menari cmni eh..?? ase nye tarian ni boleh wat hilang stress lah..ahaha.. wink3 >_<

She's Gee said...

seriously, like this entry. wlaupun kadang2 kritikan tu myakitkan, tapi hanya tu je la cara utk improvekan diri. bukan ye puji-pujian..

Gee baru tulis "Effect Pelam bila Exam"

M Fizan said...

betul2..saya setuju..mula2 saya pun fikir kenapa dan kenapa..tapi tak adalah sampai mengadu kat blog bagi satu dunia baca..bila saya tengok cara blogger lain..baru saya faham apa itu win-win..kita nie blom femes macam ben 10..hehe..jadi sekarang alhamdulillah..blog saya tak kurang pembaca :)

ArulchelseA said...

pk cik penah kena kritik dulu masa masuk Af dulu..skang ni jd pengkritik lak..kat af jugak.. kih kih kih kih

Syuxer said...

ai awk..yang neh kawe setuju bena..mugo kalau nak dikomen dan difollow kenalah gi komen hok ore lain etek..ko guane?

kalu x boleh terima kritikan, berat nanangla huhu..cam kes gambit tuh

@juera said...

nice entry =)

apik pehe said...

haha..tau takper..baru buat blog..pastu terus merungut takder orang komen..hahaha..

takkan la komen tu datang camtu jer..kiter pon kena la usaha jugak..huhu

Bui Idzra Ryn said...

bui dulu agak2 malas2 tekoyong jugaklah nak komen entry orang..tp sekarang..laju jer tgn taww..hehe..

selendang merah said...

betul 2 kotak bulat..setiap kritikan 2 juga leh menjadikan penulisan kita semakin baik..kn2..^_^

ezzu said...

ezzu setuju sgt...usaha lebih cikit utk memajukan diri...ape salahnye kalu slalu blogwalking kn....heheheheehehehe

NuSaNa NoSa 91 said...

kita bukan blogger femes dan otai sampai org nk drop komen scr berjemaah.. kena la usaha sikit klu nk naik.. heheee~ ^_^

Qaseh Qhaleef said...

bisa sungguh katakata mu cik kotak...
tp betul la tu ..
kritikan tu pun mampu jadi pengajaran untuk kite...
so trima je la pahit ke manis ke....

miss.Addin said...

true :)

kadang kadang bila kena kritik tu untuk kebaikan kita & buat kan diri kita lebih kuat lagi .

kotak bulat said...

@ArulchelseA masa Af dulu ek.. hahahah...

kotak bulat said...

@Qaseh Qhaleef bisa ke? sorry :P

Khairil said...

suka dengan teguran yang membina...

Post a Comment