Tip untuk elak dari mengumpat



Assalamualaikum... 
Selamat berehat di hari minggu.. Kelmarin aku ada kongsi cerita tentang kisah Si Kotak dan Si Bulat kan.. Keburukan fitnah dan mengumpat.. kalau korang belum baca cerita tu, aku alu-alukan korang baca dulu..

Hari ni aku nak kongsi tip untuk mengelak dari mengumpat..
mengumpat ni bukan cuma ada di kalangan perempuan saja tau, lelaki pun ada yang suka mengumpat.. Jadi aku nak kongsikan tip elak mengumpat. *serius*

1. Bila dah berkumpul dengan kawan-kawan, memang wajib rasanya ditambah dengan perencah mengumpat sebab baru perjumpaan tu jadi menyeronokan.. Macam mana nak elak? Ni yang aku nak bagi tips..masa dorang tengah syok nak mengumpat tu, korang buat-buat kena sawan sampai mengelupur kat lantai.. Haa..mesti dorang terus mengelabah nak selamatkan korang yang kena sawan ni kan, maka tak jadilah mereka nak terus mengumpat..

2. Bila yang mula mengumpat tu kawan baik kita sandiri macam mana?
"Meah, kau nak tau tak? anak kamal tu memang suka korek hidung, lepas tu dia rasa tahi hidung tu..ish, geli mak nyah!"
Bila situasi macam ni, korang kena jawab..
" Laaahh... Jenab, aku pun suka rasa tahi hidung aku sendiri ni.. kau tu pun aku tengok selalu korek hidung masa orang sibuk buat kerjakan.. sampai korek guna dua jari lagi tu.."
 reaksi Jenab... sentap lah..terus tak jadi nak mengumpat..jadi ceritakan keburukan korang sendiri bagi menggantikan cerita pasal keburukan orang lain tu.

3. Bila yang mula mengumpat tu senior atau orang yang lagi tua dari kita..
macam mana? kalau ditegur, dikata tak hormat pulakkan..
Meh aku ajar.. bila senior tu mula mengumpat..
" Dik Meah, hari tu aku nampak anak jiran kau naik moto dengan laki tau, siap peluk-peluk lagi..ish..apalah nak jadi dengan dia tu!"
Penting ni, jangan korang terus belasah dia tau!..kena tenang.. korang jawab..
" semoga dia menerima hidayah dan berubah..amin.."
jawab setiap umpatan tu dengan doa yang ikhlas, supaya senior kita tu sedar dengan sendirinya. try lah, memang berkesan.

4. Bila orang yang nak mengumpat tu ialah kita sendiri..macam mana?
 cuba bayangkan kita berada di tempat orang yang dikutuk tu.. kalau terasa nak mengumpat, kita mengumpat diri kita dulu ye.. 


p/s : apa yang baik tu, ambillah buat pedomen bersama..yang buruk tu, tinggalkan saja di blog ni dan bolehlah mengundi kat poll di sidebar tu ye.. hahahha.. err..

28 KOMEN BERKOTAK BULAT:

saiazuan said...

stiap kali mengumpat tu dosa~ :D

sergeant keroro said...

hehe, sama-sama amik iktibar XD

p/s : jom ngumpat :P

ArulchelseA said...

mk cik mcm pengalaman je kena umpat ni..ke mk cik yg mngumpat..kih kih

Jiejah Gorjes said...

koh koh koh tips no 1 tak bleh blah...rejek!!!

tips no 3 terbaekkkk..kihkihkih akan dipraktiskan esok

(ciss nampak sgt hari2 keje aku mengumpat wawawawa)

CutieLiesa said...

sangat kelakar...but practikal jgk kan...aahhaahahah....i pun der entry pasal gumpat gak...jom tgk...
http://cutieliesa.blogspot.com/search/label/kiamat%20sudah%20dekat...

Roza Ami Nanomiya said...

aku suka guna taktik no 4

nak kutuk, nak kritik atau nak apa2 pun... aku selalu guna no 4

Lieyda said...

sesungguhnya mengumpat itu dosanya sama seperti membunuh saudara sndri (muslim)

nurAMALLINA said...

Kadang2 mengumpat pun dah jadi hobi -.-'

Amiirah-Cassan said...

Nice tips , hehehe akan dipraktikkan ye cik kb , hehehe

тαк кenαl мαкα тαк cнεηтα ™ said...

Mengumpat tu dah jadi hobi masyarakat sekarang.

Contoh : P kenduri kawen, pas dah nampak pengantin bejalan + bersanding, mesti ada yang nak bunyi ;)

manusia. tapi x salah untuk betulkan kesilapan ;)

Sunah Sakura said...

bila dalam kumpulan, ade yang nak start mengumpat, kalau kita tak mampu nak tegah, keluarlah dari kumpulan tu..

►AdamXis◄ said...

Assalam...kah3.sian jenab tersentap,reverse pyschology nampak...huhuhu, dlu pun slalu kena umpat gak, slalu mula2 diam jer.tp dah lama2...nampak ada chance baek punya.kuar ayat sampai dia sentap habis..hehehe

Latest : ►Informasi : WhoCalledMe? Report Nombor Hantu

Freaky said...

freaky ni kurang mengumpat walaupun duduk dalam kumpulan yang ramai. huhu

Syuxer said...

mengumpat adalah budaya melayu masa kini..memang pun itu perencah perisa perbualan..:) so ia x dapat dielakkan..

dengan tips dari KB neh,hahaahah boleh kurangkan sindrom tuh..no 1 tuh kurang setuju coz x reti nak sawan2 heheh..no 3 lagi kool..no 2 takut fight2 plak heheh

Syukri Kamaruddin said...

gunting lidah sendiri?? emm sy xrasa nk buat tu..ngeri. :(

syashafie said...

wah ! tips ni bagus lah :D

bungaitucantik said...

haha..aku pon ade nampak ko korek id0ng ngn ibu jari :P .. da lame kiter xngumpat kan.. town KL jom kte ngumpat..muahaha

Aisyah Aina said...

memang suka mengumpat...akan dipratikkan tips ni suatu hari nanti...haha :)

fieha said...

susah nak elak dari mengumpat..lebih baik jgn selalu berkumpul-kumpul kalo xde benda penting..bila berkumpul tu mula la cite sini sana..tul x? :)

kjaharun said...

diam lg ok kot :)

Bui Idzra Ryn said...

bui jarang mengumpat sbb dekat tempat kerja bui,bui sorang2 jer dlm kelas..kalau pergi pejabat baru mengumpat..hihihi..tp,takutlah baca ni KB..seram bui..

Cek's Zaitun Othman said...

betul3...lebih bek jauhkan diri dari berlaku benda-benda yang macam nie..nanti takut kita pulak yang dislhkn...

tapi mcam mana lak dengan orang lain yang mengumpatkan kte..?hurm..hehee..

Khairil said...

mengumpat ialah sepeti memakan daging sedara yang diumpat...na'uzubillah...

syaz@rozelt said...

siyes..bes la tips nie..thanks kb~

EiZaRaZiErYa said...

ehehe...suke tips nie~ tebaek wokk~ wink3 >_<

Onitsuka_hana said...

bukan ngumpat..bual2 kosong jaa. Kl ngumpat benda yang betol..xpa ek..hehe

Farah Nadiah said...

hahaha..biasa la..typical malaysia..

awinfaizny91 said...

tips yg awesome..nak try yg sawan vavi tu lah.hahahhaha

Post a Comment