Digelak sebab makan ikut sunnah Nabi

Assalamualaikum..


Tiap-tiap hari kita makan kan, lagi-lagi bila lapar, wajib makan tu..hehehe..
Aku tak nak cakap banyak-banyak.. Jom layan cerita aku kali ni.. *harap tak panjang lah ye*


Nama aku Jali, anak bongsu dalam 20 adik-beradik..*jangan tanya kenapa ramai sangat ye*. Disebabkan kami ramai, jadi bila sekali-sekala makan bersama, memang kecoh jadinya.. Ada juga adik-beradik aku yang tak berapa suka dengan cara aku, dorang kata aku tunjuk alim..err..abaikan saja..Satu malam, kami pakat makan bersama di ruang tamu.
Masa duduk makan, aku duduk cara Nabi Muhammad saw kita duduk (kalau tak tahu, tanya google).. terdengar pulak suara yang sound.
"Apahal kau duduk terkangkang tu? tak sopan lah!"
"Kau ni dah macam orang nak berlari je"
"tak baik lutut tinggi dari makanan."
" Ni duduk ke nak berak ni?"


Kena sound, lepas tu kena gelak lagi aku ni.. Disebabkan aku lelaki yang sabar, aku pun buat muka seposen je, terus basuh tangan dan berkumur-kumur sebelum makan. (Basuh tangan dan berkumur-kumur sebelum makan ni pun sunnah Nabi ye).

Aku pun baca doa sebelum makan, korang mesti dah tau kan.. bila nak suapkan nasi ke mulut, aku baca doa
“Bismillahiwa’ala barokatillah" *pendek je kan*
Lepas tu, aku pun makanlah guna 3 jari.. terdengar kakak aku berbunyi pulak.. Ish, tak senang aku nak makan tau.. sabar jelah..
"alahai...kenyang ke kau makan guna tiga jari je?"
" kenyang kak, anak cina tu guna 2 kayu je, elok jugak habis satu mangkuk kan.hehehe." jawab aku sambil gelak kecik.
Disebabkan aku guna 3 jari, lambat sikit la aku habis makan..adik-beradik aku yang lain, sekejap je dah licin pinggan..dahsyat betul! bila dah habis makan, aku pun terus jilat-jilat jari aku macam sunnah Nabi.
" Ish kau ni Jali, lucah betullah! Ada ke jilat-jilat jari"
" Betul tu, selekeh.. basuh jelah terus tangan tu.."
Aku pun jawab dengan tersengih-sengih kat dorang, "sedap hingga menjilat jari tau..."
Aku sebenarnya bukan taknak jawab, tapi tak guna berdebat masa makan kan, bila duduk-duduk sembang, aku pun keluarkan lah topik tadi.. Aku tanya kat dorang..
"Abang tau tak kenapa lembu makan rumput, kambing makan daun? "
"sebab dorang suka warna hijau! hahahah" Jawab abang aku yang sulung..
"Salah! hahaha... jawapannya sebab lembu tu lapar lah! hahahhahah.." jawab aku sambil gelak guling-guling.. aku dengar sunyi je keadaan, bila dah puas aku gelak..aku tengok dorang tengah pandang aku..Err..ok..aku tau jawapan aku tadi tak kelakar..pfft...
Aku pun menyambung.. "Penting makan dengan cara Nabi sebab hari-hari kita makan, bila kita tak ikut sunnah Nabi, serupa macam kambing dan lembu tadi..terus makan saje.. tapi kalau makan ikut sunnah Nabi saw, maka dikira ibadat."
Tamat~

Idea ni datang lepas aku baca entri di blog Fiizya aurora ..

p/s : jangan ajak aku makan burger Mcd..aku nak diet ni ok..hehehe..  psst.. vote kat sidebar tu tau..

37 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Khairil said...

betul tu...makan kalau ikut tertib Nabi dikira satu amalan ibadah...
sunnah Rasulullah bukan hanya terletak pada simpan janggut atau misai atau berkahwin dua sahaja...banyak lagi sunnah Baginda yang ramai masih tidak ketahui...kesemua sunnahnya mempunyai hikmah...

nice!

Wanie said...

sy pun ske duduk mcm tu..
ade gak la kawan tegur..

"eh ko ni nak berlari ke?"

mungkin die xtau itu sunnah,
sbb tu cara tanye pon mcm perli..
sabo je la..

p/s: mkan McD jom..lme dh x mkan..hee

sergeant keroro said...

makan KFC, cheezy wedges. nak??

hehe, nice story :)

Amiirah-Cassan said...

saya pun suka makan macam tuh , rasa makanan lebih sodappp ! hehehe

ala , yang jeles tuh tak penah buat le tuu ! kekeke

Syuxer said...

pergghhh sentap jawapan dia bagi..makan dalam terus..:)..

memang betul kalau kita makan ikut sunnah Nabi, nampak cantik dan dikira ibadat..ramai yang dah lupa sunnah nabi cam simpan janggut,tido mengiring(eh betul ke cakap),pakai serban dan banyak lagila..

アヌム ちゃん said...

org yg xtau je tegur camtu..huhu

Fiizya Aurora said...

biasa ler kb..kalu kita wat benda elok selalu kene perli..
kb..GCB best!! yumm2..jom..hehehe

EiZaRaZiErYa said...

ehehe...nice entry lah KB~ suke part "anak cina tu guna 2 kayu je, elok jugak habis satu mangkuk " ehehe..wink3 >_<

awinfaizny91 said...

tu lah kan,nk buat bnde baik pon kena gelak...tp ape2 pon cara kb tego depa ada style lah..hehehe.thanks follow sye.:)

muhamad hanif said...

bagus perkongsian kau ;)

ArulchelseA said...

mak cik jom mkn burger mCd... pk cik nak belanje ni...kih kih kih... eerrmmm sedapnyee....

syashafie said...

hahaha. kelakar lah jawapan kenapa lembu mkn rumput tu.hahaha

sies nk gelak guling guling jugak.hahah :DD

~mUh4mM4d**F4dhL1 said...

dapat pahala lebih kalau ikut sunat..insyaAllah..

myhatiku said...

mekasih ats perkongsian sunah Nabi kita..:)

bungaitucantik said...

KB..klo aku kater nak blnjer ko mesti ko x jadi nak diet kan! pastu kite mkn McD ikut sunnah nabi.. =.=

cucu umie said...

memang bgus makan ikot sunnah. tpy ramai yg dh xikot sekrng nie..makan jnji kenyang..hoho

syaimz said...

saya sangat kuat makan (:

Nzyrahun said...

mak aku pun xsuke aku duduk mcm tuu huhu

Mohd Yusuf said...

nasib baik keluarga aku tak tegur sbb ayah, adik, dan aku selalu duduk mcm tu. he3

syaz@rozelt said...

ermmm~ teringinnya nak makan grilled chicken burger dekat mCd tu..haha

makan tertib ikot sunah nabi baru x tercekik makan..iye dok?hee~

Hasnita Hassan said...

(: nice entry,sedakkk mata membaca

harrazdani said...

dunia hari ini...perkara yang baik ditertawakan...perkara buruk disanjung atas alasan kemodenan...;)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

pikir sengkek toi tu..

bnda amalan yg bagus..diperlekeh mcm itu aje lak..

ish3.

Sharienz Sz said...

sebijik macam kawan aku..
kunyah ikut sunah nabi jugak..
memang slow n kunyah lumat hehe

Apih El Nino said...

Jom McD :P

alif haris said...

pernah duduk ikut sunnah nabi time mkn .. tp kene sound ..

ramai tak tau rupanya .. huhu

kotak bulat said...

wahh~ semua ajk kb makan mcd..xnak kb kurus ke? heheheh

echaRierie said...

hehe..btl tue..suka part anak cina tue..

eh eh..mcD la..x yah diet..kehkeh

saiazuan said...

orng melayu memang xamalkn gya mkn orng islam sgt sbb da trikut ngan adad bersila


check out my new header, on #Transformers mood~
http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html :D

CutieLiesa said...

tahniah coz dpt ikut cara Rasullulah SAW...walu pun digelak....xper ler...dia gelak2 pun bkn dpt pahala...kita yg digelakkan ni insya'allah dpt pahala kan...coz ikut sunnah NAbi

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

Fadzmie Mohamad said...

Mungkin diorang tak tahu kot, sebab tu diorang gelak. Sekarang diorang dah tahu, mesti tak gelak punya dah.

# epic win! sila serang pawagam berdekatan! #

suha said...

makan dalam kot ayat dia haha (^_^)

missunguviolet said...

nice entry ! i loike :D
ade moral of the story

abe long said...

wah comel..entry paling top!!!

untuk tambahan, semasa tengah makan, mungkin di pertengahan
di sunat membaca

allahummalakalhamdu walakash shuk.

dan jika ada nasi yang tertupah, kutip menggunakan dua jari iaitu ibu jari dan jari manis. Terus di masukkan kembali ke dalam pinggan. Jangan makan terus.

Katakanlah jika terlupa membaca doa makan,
dan mungkin anda makan dah nak abes pon, bacalah doa ini

Bismillahi auwaluhu wal akhirahu

oh.. sebelom terlupa, ada sedikit tambahan.
sebelum mula makan, gunakan jari manis cuit sedikit garam dan letakkan di lidah.

Syukri Kamaruddin said...

emm makan guna 3 jari tu..tak termasuk cara Nabi, susah kot mkn nasi dgn 3 jari..lagipon Nabi x makan nasi..3 jari tu diguna untuk mkan mkanan arab wktu tu.. kurma sbg contoh-- sy dgr dr seorang ustaz..

cik sakdi said...

heh, betul la, cara duduk tu kan sunah nabi supaye kite x makan lebih2. hehe

Post a Comment