5 tanda cinta kita ditolak

Assalamualaikum... selamat berhujung minggu.. aku menaip dengan perut yang kenyang sebab baru lepas makan.. *perlu ke bagitau?* Aku nak kongsikan 5 tanda-tanda untuk kita mengetahui yang cinta kita telah ditolak. Malahan ini juga merupakan tanda-tanda cinta si kekasih mulai berkurang tau..

1. Tidak ketawa
Bila kita buat lawak yang berbakul-bakul, dia buat muka serius saja.. Orang lain ketawa guling-guling dengar lawak kita tu.. tapi dia tetap macam tunggul.. err.. macam mana nak gelakkan kalau hati dah tak suka.. betul tak? kalau gelak pun, nampak sangat gelak tu plastik.


2. Sifat berlawanan.
Masa baru-baru kenal, dia memang seorang yang penyayang, penuh keceriaan, cantik/macho dan prihatin dengan kita. Tapi bila kita dah luahkan perasaan, dia dah jadi seorang yang lain. Dari seorang yang ceria jadi orang yang asyik marah-marah.Terus bertukar jadi selekeh, hingus meleleh masuk mulut pun dia biarkan je.. Itu tanda dia nak kita supaya berhenti suka dia lagi. Kenapa? sebab dia nak korang nampak diri dia yang lain, jadi korang akan berhenti kejar dia.. contoh situasi..
" kau ni dulu aku tengok kau selalu cantik je..sebab tu aku suka kau.. ni kenapa aku tengok kau dah macam pengemis je rupa?"
"memang aku suka macam ni pun bila kat rumah.. aritu je aku rajin make up.." kata si perempuan sambil korek hidung.
"peh! selekeh! nasib baik kau tak jadi awek aku!" terus dia blah..
"yes! berjaya" 







3. Selalu busy
Bila korang ajak dia keluar jalan-jalan.. seribu alasan korang dapat. Tapi aku tau, korang bila dah suka mesti sabar tunggu sampai dia free kan..korang pujuk hati korang.." mungkin betul dia sibuk dengan kerja.."
 tapi kalau dalam masa sebulan, hari-hari korang ajak dia dating tapi dia kata busy.. ada mesyuarat tergempar kat tempat kerja la, buat overtime la, kena pergi outstation setahun la sedangkan dia cuma kerja kat kedai runcit je pun.. Err.. jadi pikir-pikirkan lah ya..

4. Selalu tak ada kredit.
Bila korang dah angau.. tentu korang nak mesej selalu kan. bila korang hantar mesej kat dia, dia tak balas pun. Dengan penuh kerajinan, korang terus call dia. Dia kata kredit dah habis, apalagi korang pun dengan penuh kasih sayang terus topopkan dia. Bila dah dapat topop tu, dia takde alasan lagi maka terpaksa mesej. korang tulis 100 patah perkataan, tapi dia balas "Oooooooooo.." Itu tandanya dia tak berminat nak mesej dengan kau lah.. takkan tak paham-paham.

5. Buang korang
Sebaik saja korang luahkan perasaan kat dia, dia terus tukar nombor telefon, block korang dari facebook, unfollow korang dari blog, pindah rumah lagi..kalau tak paham-paham lagi maknanya, korang dah boleh daftar kat tanjung rambutan sebab korang bakal gila.

Kebiasaannya, kerana masih menghargai sebuah persahabatan.. kita takkan berani tolak secara terang-terangan. maka dia gunakan cara halus untuk menunjukkan kamu telah ditolak.. maka terimalah.. 

34 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Syazwan said...

cinta itu buta ;)

Srikandi Cinta said...

Tanda ke 2 paling best. tiba2 buat selekeh!, hehehe

zarulfarhana said...

tkut jadi cm nie

sergeant keroro said...

yang terakhir tu kejam!!

yang kedua keroro tak kisah, berhias untuk suami dah ler :P

Shiety Myra Chubbyra ;P said...

Urm.. btul tu....macam2 kan cinta... Shiety mengaku Shiety pown baru ja ptus cinta... atas sebab Shiety baru kenal perangai dia macam mana... Sekarang rasa epi sesangat bila jadik single..xpayah nak pk2 ag... kalau ada jodoh xke mana kan?

kotak bulat said...

@Syazwan akal jangan buta kan..hehehe
@ Srikandi Cinta hahaha..cara ni msti menjadi kalau laki tu pentingkan rupa luaran.
@ zarulfarhana takut? errr...

kotak bulat said...

@sergeant keroro Pernah kene ke? :P heheh..

@ Shiety Myra Chubbyra ;P lau bosan2..ngadap je blog..trus apy heheh..

EiZaRaZiErYa said...

pernah kne cm 2...lebih kurang lah cm antre list2 at atas 2 lah...sob..sob..cedih~ T.T

HonEyBuNNy said...

hehe....

setuju semua tu,,..

memang semua tu pun ila lakukan bila xsuka sesorg..ahhah

harrazdani said...

kadang2 tuhan berikan naluri untuk membantu pemikiran kita mentafsir sesuatu perkara....nice KB..

SyahmiFikri said...

hahaha.. kan2

selalu cmtuh la sign!

tapi kalau org tak perasan.. tak tau laahhh kann..

Anyyss Shuhaimi said...

uish..tapi ada gak yang buat-buat tak faham orang tuh taknak kat dia..

kotak bulat said...

@EiZaRaZiErYa pernah kene? sabaa....saba..
@ HonEyBuNNy hehehe..samela..ni ditulis dri pe yg kb wat.. :P

@ harrazdani :)
@ SyahmiFikri kalau tak perasan jugak.. parah laa..

bungaitucantik said...

ayat ke-3 tu aku terase skit..huhu..nyampah akuh!

lisa min said...

errr xprnh rase sbb xpnah brcnte..hehehe..

ArulchelseA said...

anta sms 10 ,1 baru balas tu pun pendek ..kih kih kih

pak cik penah kene tolak moto dulu..lupa isi minyak..kih kih...

.fariza. said...

menolak ditolak bertolak dan akhirnya tertolak.

ouh menakutkan~

kotak bulat said...

@bungaitucantik err...yeke? haah.. lupe lak aku.. huhu
@ lisa min tak pernh? wahh
@ ArulchelseAtolak moto? hahahah... cini xde bengkel

Wani said...

tak ada pengalaman , haha

syafiqakarim said...

hahah aha.mmg selalu buat mcm ni.
kahkahkah

nelly said...

belum pernah kena .hehhe

::Miss Hearty:: said...

jgn bg 100% kasih sayang pd pasangan ketika bercinta,nnti kuciwa,merana diri...huhu^^ jom lawwat kita kat sini http://heartylolipop.blogspot.com/

Syuxer said...

dah boleh jadi pakar cinta dah neh..:p..

saya setuju dengan keterangan awk kat atas tuh..

mumui said...

emm... hehe.... saye yg salu wat camni... hihihi

EYFAalias said...

Tanda yang ke 4 tu selalu sangat jadi kat eyfa. HAHA. malu jee. iskk :p

Roza Ami Nanomiya said...

hehe
kalau org x suka jangan paksa2

Aisyah Aina said...

tanda cinta kita ditarik takde? haha XD

.m y z. said...

macam kejam je semua tanda2 ni. hehe. ni bagi pasangan kekasih yang duduk dekat. kalau yang duduk jauh, nak jumpa tu mmg sangatlah susah :)

kotak bulat said...

@.m y z. lau duk jauh.. lg seng nk reject..
@ Aisyah Aina yg ditarik tu xde lagi

Khairil said...

menarik juga tanda-tanda bila cinta ditolak yer...tapi kalau dahj adi macam tu nak buat macamana , orang dah tak sudi...nyanyi lagu rindu serindu-rindunya le...

kotak bulat said...

@Khairil hehehe...suke lgu rindu serindu2 nye tu.. syahdu layn time putus cinta

[sutera kasih] said...

cinta itu universal :)

sha my heart said...

haha~
itu la.. kalau dah tak mau tu, mcm2 alasan, kan?

erm, anyways.. biasanya yg dapat alamat mcm ni biasanya budak2 yg 1st time bercinta. kite dah pakar.. haha~

Dak Skema said...

owwhhh..patut la...tq share..baru tau... =(

Post a Comment