Dipaksa Beli Kuih

Assalamualaikum...
Hari ni aku makan macam apa yang aku teringinkan kat SINI.. hehehe..seronok dapat makan apa yang kita teringin makan kan..
Hari ni aku teringat satu cerita, yang aku rasa seronok jugak kalau aku kongsikan..hehehe...

Masa aku praktikal kat hospital dulu.. ada seorang makcik jual kuih-muih kat kawasan hospital, nasib aku pulak tak berapa baik, aku selalu bertembung dengan makcik ni..hahhaha...
Masa pertama kali aku jumpa dia, aku rasa kesian kat dia sebab dia nampak macam orang susah..
" Nak, beli kuih nak? beli ye nak... " tanya makcik tu.
sayu je aku dengar, jadi aku cakap dengan makcik tu,
" Ye makcik, nak karipap dua ringgit ye.." aku kata sambil hulurkan duit 5ringgit.
" Nak, makcik takde duit kecik.. anak amik je ye karipap ni 5ringgit" dia terus bagi plastik yang penuh karipap 5ringgit tu kat tangan aku..

reaksi aku?
What the karipap?!
aku nak dua ringgit je, dia paksa aku beli 5ringgit..


Aku amik jugak karipap tu sebab dia tetap berdegil gak kata takde duit pecah.. sejak tu, mintak maaflah makcik.. sebab aku tak beli dah kuih tu..
Aku nak tolong, tapi kau nak untung cepat.. susah lah... aku yang susah..

P/s : konon macam makcik tu baca blog aku kan.. hhahaha

45 KOMEN BERKOTAK BULAT:

aRa ❤ aFiq™ said...

haha.. nak.. na karipap lg ta??

peachippo said...

"cisss , kau mengate makcik kat sini ye . dah laa, makcik pom dah taknak jual karipap kat kau."

jage2 . makcik2 skrg pom dah maju.kekekeke

Freaky said...

erk memang tensen kalau beli macam tu.. sumpah x beli lg

Bro ahmad said...

hahaa kb..kenyang la pelahap karipap 5 hinggit xixi

myhatiku said...

haha..lawak!sampai 5 ringgit..nk wat kenduri gamaknye..:D

Fathiah Hamim said...

fuyoo kalo fa, tak beli terus. bukan kedekut, tapi nanti mesti tak abes punya.

Syuxer said...

ala koyakla duit rm5 tuh bagi dua ngan dia hahaha.;p

Minah Blur said...

HAHA maybe makcik tu terdesak kot... tapi kalau die tipu die takde duit kecik memang tak patot la... tak jujur.

mane la taw makcik tu bace. HAHA

alif haris said...

hahahaha macik tu mst dah kaya da tu .. siap beli laptop dan blogging .. sat g mst dia baca blog ni ^^ :D

khunsuriyatit said...

itu memaksa namanya Bulat oiii...dah..dah...len kali jgn dilayan orang cenggitu...leh sakit jiwa dibuatnya

nurain.samsudin said...

haha apela mkcik
amik kesempatan ke atas kb yg lemah ni :)

SoLy SoLicious said...

ahahaha..betol2.sy penah alami...so,lain kali kena sdia duit ngam2...haha

cucu umie said...

wah ayie pon tak nk beli..mcm memaksa kot

Mrs. Farhan said...

KB, kalau xde duit kecik, jangan beli kuih.hhehe.

tia @ Ini Kisah Tia said...

wahhhhh . kalau lagi 10 orang macam mak cik tu , susah jugak .. boleh muntah kut makan karipap aje . hahaa . lain lah kalau tahan seminggu :)

Miscellaneous Smiles said...

serious..huyohh~~

Ezad Skytech said...

wahh..mmg kalau jumpa tak beli lagi la...takkan 5 ringgit nak beli karipap..koyak la poket kan KB..heee~

bungaitucantik said...

tringat aku cam citer maharaja lawak..neh dah jadi cam x ikhlas lak biler mbeli..

Khairil said...

jenuh buat kenduri karipap lepas tu..hahaha

She's Gee said...

ade jugak begitu.. setakat ni belum jmpe lagi makcik karipap mcm tu, pemandu teksi pernahlah. cas 7 ringgit gee bagi 10 rgt. salah gee jugak kan xde duit kecik tapi pemandu teksi tu cakap dye pon xde duit kecik even RM3. dye nak 10 rgt tu betul2.. cam kuang asam je kan....... last2 gee ajak dye round2 pusing UM cukup2 10 rgt... haaa dpt makan angin... muahaha!

vampire's lovex said...

hohoho... make sure ada duit kecik dulu baru beli kuih ...

alahai makcik...

K O R I E said...

huhu.
bijak btoi makcik ni noh!
apa der..
lps tu ko g buat apa dgn kripap yg byk tu? leh buat pesta kripap tu ;D

muhamad hanif said...

peniaga karipap yang ganster!

ïêmå å¢klê§ said...

haha..
kesian ko...
kalau aku mmg aku xjadi beli terus...

iPai said...

sekali anak dia baca .. haa, how2 .. nanti dia bgtau mak dia ..

ir yien 9897 said...

sungguh suci murni hati K.B.. heheh
tapi makcik tu amik kesempatan pula...

meh pos karipap satu kat yien..banyak sangat tu Rm5 :)

Wani said...

5 ringgit!!!
bole buat knuri nih!
hahahha

Niena Pengembara Ilahi said...

erm kekadang peniaga camtu la.. kte xkata nak, dia dah isi lam plastik... siap hulur kt kte lagi, xkn kte xmo amik, org pompuan ni biasanya mudah kesian tpi para peniaga tu amik kesempatan.duit kecik tu sebagai peniaga dia yg kna sediakan . bukan kte, xleh la wat camtu..kna ikut la cara perniagaan Islam

lieynanilaz said...

isk...kena paksa beli...x bek tau makcik tu..huhu..

Diana @ bilakukatacinta said...

ade jumpa..tp bkn makcik jual karipap...makcik jual kepek...kite taknak beli..siap dimarahnya kita... Bukan kite suh dia kuarkan semua kepek susun atas meja..dia yg buat..lepas tu kita ckp taknk..kena mrah pulak

aishahNewdestiny said...

Uik. amik kesempatan kan.
takpe lah KB anggap je mmg dah rezeki makcik tu k. Kenyang makan karipap je la masa tu kan. hihi

NasZ said...

pastu makan karipap je la satu hari tu ek?

MOHD NASER.com

Norhisham Nordin said...

itu taktik jek kb... bila die ckp takde duit kecik, dengan harapan kb halalkan jek duit baki tu... pernah kena dgn org teksi dulu...

syiela said...

hahaha..mesti lepas tu tengaok karipap pun dah tak lalu.apatah lagi muka makcik tu :)

yatie Awang said...

dah ambil kesempatan pulak kat situkan? nak wak macam mana dah rezeki makcik tu, kesian KB, makan karipap satu hari hihihu

Bui Junaidi said...

ada lagi tak
meh bagi dekat bui 5..hehe

Anak Wak Mail said...

nak..kamu ngumpat mak cik dalam blog ye..kamu nak kena ni!..:P

harrazdani said...

dah perna kena....tp kesian plak...last2 beli jer.

aremieroul said...

memang tak akan jejak lagi lah jawabnya..ha3..

saya eqa ikram said...

huhuhu... ape la...pakse bli cm2.. tp lau eqa..da teringin sgt .. bli gak bpe hinggut pom:)

Miss N said...

wah.. nasib baik RM5, kalu RM10.. nanges T.T

Anif Abdullah| AA said...

hahak.. kembung perut KB makan karipap rm5..

►AdamXis◄ said...

Assalam...pernah jugak membeli ditempat yg tak cukup duit tambah, tp slalu makcik tuu ckp..."amik lah dulu, esok dtg bayar"...esoknya kena dtg lg...dan lagi, sbb situ sedap dan layanan pun baguih...semoga maju makcik tuu v(^__^)

Wanie said...

huhu..macam dah amik kesempatan lak..

sergeant keroro said...

haha, ni hantu makcik karipap kot?? XD

Post a Comment