Lagu popular zaman kanak-kanak

Assalamualaikum...
apa khabar kawan-kawan kotak bulat comel? Nampaknya hari ni aku kurang blogwalking.. takde masa nak menjenguk korang sebab terpaksa kena tolong adik aku ni buat kerja dia..  Sampai berdenyut-denyut kepala aku ni pasal nak siapkan kerja dia.. Ok, aku rasa dah nak menangis ni sebab kena buat kerja projek sekolah dia tu.

Eh, Bukan ni aku nak cerita sebenarnya.. aku nak cerita, tadi masa aku mandi *siap nak bagitau korangkan*, aku menyanyi-nyanyi lagu masa zaman kanan-kanak dulu.. korang mesti tau kan.. lagu ni di nyanyi masa main tampar-tampar tangan tu *lupe namanya*.


lagu 1
Assalamuaikum.
Kum apa kombat.
Bat apa batman.
Man apa mentol.
Tol apa tolak.
Lak apa lakse.
Se apa sepak.
Pak apa pakcik.
Cik apa cicak.
Cak apa cawan.
One apa one two three four five six seven eight nine ten.

POOMM!! *apa ntah yang dipommkan..*


Lagu 2.
Malam yang sepi..pi..pi.. pak mat jual topi..pi..pi..
topi yang koyak..yak..yak.. pak mat jual tempoyak..yak..yak.
tempoyak yang enak..nak..nak.. pak mat jual anak..nak.nak..
anak yang hilang..lang..lang.. pakmat jual gelang..lang..lang..
gelang yang patah..tah..tah..pakmat jual getah..tah..tah..
getah yang putus..tus..tus.. pakmat jual tikus..tkus..kus..
tikus yang mati..ti..ti.. pakmat jual roti..ti..ti.
err... sori..aku dah lupe..hahhaha..panjang sangat lagu ni..


Siapa yang tak tahu lagu ni, zaman kanak-kanak anda memang sungguh gelap..hahaa.. *jahat tol aku*
Aku teringat balik kenangan masa kecik-kecik dulu.. terasa pelik pun ada, macam mana aku yang masih kecik boleh hafal lagu ni? rasanya takde pulak aku kena menghadap lirik lagu ni untuk menghafalnya.. 
Seolah-olah lagu ni terus keluar dari mulut bila sampai masa nak main dengan kawan.. masa mula-mula tahu pasal lagu ni, aku hanya perlu dengar kawan aku nyanyi dua atau tiga kali, dan lepas tu dah boleh hafal.. otak kanak-kanak memang cergas kan..


Tapi kenapa sekarang nak hafal lagu-lagu yang biasa aku dengar kat radio, terasa amat susah nak menghafalnya walaupun dah tengok lirik.? hahhaa... apa pun tak boleh~


psst... lama tak nampak budak-budak sekarang main guli kan..


p/s: jangan lah korang unfollow aku disebabkan entri aku ni..

32 KOMEN BERKOTAK BULAT:

EiZaRaZiErYa said...

ahahaha..lwak lah~ ade banyak lagi lah lagu mase kecik2 dulu~ ermmm..ye xye~ macam mane kite b0leh hafal eh~ ermm..guli~ zie xmaen sangat~ tapi pernah lah~ huhu...gasing~ xpndai..ermm..kB pernah maen tuju kasut..?? zie xpernah~ xtw cmne maen dy~ huhu.. =,=''

Amiirah-Cassan said...

game song 1 dan 2 tu paling best !! hehehe masih main2 ngan kawan masa kat matrik dulu , hehe

Aisyah Aina said...

haha...siyes lagu macam ni best....
tu la kan macam mana boleh senang hafal....bukan macam lagu sekarang banyak yang tah pape je....lirik pon pelik2...susah nak hafal:D

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Saya juga mengetahui lagu berkenaan. Entah siapalah yang menjadi "pencipta" lagu-lagu berkenaan. Agaknya mereka itu terdiri dari "kanak-kanak" nakal @ hyper aktif.

Saya masih ingat lirik lagu yang diubah suai menjadi lagu lawak iaitu lirik dari lagu "Segalanya ku terima - Illusi". Liriknya begini :

"Aku yang kehilangan,
Kaki dan juga tangan,
Terlibat dalam kemalangan,
Ku pergi ke hospital,
Ku minta ubat gatal,
Ku balik naik kereta kebal
..."

Dan lirik lagu yang diubah dari lagu "Aduhai Seribu Kali Sayang - Iklim" :

"Seribu kali satu,
Cikgu menyoal aku,
Aku jawab tak tahu,
Cikgu tempeleng aku,
Aku jatuh ke simen,
Aku jadi ultraman,
Aku pergi ke planet,
Aku jumpa minah senget...
"

**p/s (untuk pengetahuan semua, minah senget itu ialah satu watak atau gelaran yang menjadi fenomena yang berpunca drama bersiri di TV1 suatu ketika dahulu dalam tahun 1990-an, lakonan Salleh Yaakob,Aby Yus, Jasmin Hamid dan lain-lain... minah senget tu Jasmin Hamid la pelakon yang membawakan watak "Minah" tu)

Ahmad Zaki said...

Susah atau senang nak hafal itu bergantung pada kekuatan lirik dan iramanya.

Macam lagu baru iaitu "Ahmad", nyanyian Arorra Salwa. Kanak-kanakpun ada yang hafal serta berminat menyanyikan lagu ini.

Senang cerita, kalau dah minat, semua benda boleh dibuat. Kalau dah tak minat, hari-hari keluar radio ke, tv ke langsung tak masuk kepala..

sergeant keroro said...

haha, teringat nostalgia lalu XD

...Minah BluR... said...

yeah! HAHAHA.. ade lagu tuh lagu tu..
ade yg burung pipit ape ntah haha.
rindu mase dlu,.

Onitsuka_hana said...

hana tau lagu tuu.. lagu tom tom bak mak yong dedek pecah sebiji tinggal....(pa tah)..hehe

yatie Awang said...

kakak pun ada ajar anak2 lagu ni, dia orang suka apa, siap ajak kawan2 main sama lg

Syuxer said...

budak2 otaknya mudah terima kerana masih fresh memori dia..

saya pun x ingat lagu..yang saya ingat lagu tok harimau tuh..hehhe dah lupa dah lirik dia..men beratur panjang pahtu jangan bagi terlepas pegangan tangan kat pinggan..kalau terlepas,dia kena jadi nenek kebayan heheh...(eh betul ke nih)heheh

betul la sekarang susah kita nak ingat kan..maybe memori kita telah direstore banyak kali kot

Ahmad Zaki said...

Tambah sikit... ini versi yang saya tahu.

"One apa,
One two three four five six seven eight nine ten,
Ten apa tembak,
Bak apa..,
Bak duit.."

(ala-ala kes jenayah)

syira said...

oh yes!
syira memang ingat lagu tuh..
lawak pula bila nyanyi balik...ekeke

Liyana Zahim said...

Hahaha.. Lgu zmn tok kadok.. Trase snguh tua dri ini krana tmasuk dlm golongan zmn itu..

mumui said...

ahahaha..... lagu no 1 tu salu main dulu... hihihihi.... pastu petang salu kuar main galah panjang....

selendang merah said...

hehehe..best semua lagu nie..best nak nyayi lagi sekali lagi..hehehe

ArulchelseA said...

pk cik dah lupa lgu2 kecik2 dulu ni... lgu bang selebu keladi we we..hujangunung mandi kartun tau la..kih kih.. tk pun lgu
gok gai pang lang..kih kih

Zakey Razeman said...

@ArulchelseA

zarulfarhana said...

haaahhha...
masa jd baby sister ank buah arie tue...
dok perah otak nk ingat lagu nk men tom tom bak tue.....akhirnya dpt gak...

aremieroul said...

^^ he3..teringat zaman muda2..XD

Srikandi Cinta said...

kalau tak silap kat tikus tu dah lari dah lirik kb tulis, huhu..

yup2 tu la permainan kita anak-anak org melayu.. sgt seronok bila kenang kembali zaman kanak-kanak.

Khairil said...

hahaha..dulu kecik2 siap hafal lagi lagu2 tu...sekarang dah tak ingat dah...popular yer lagu tu....

kanak2 sekarang dah tak minat main guli ..depa minat main angry birds saja la ni...

syaz@rozelt said...

hehe..nice entry nie..tringat zaman kocik2~hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

ye2 . Tia suka main game tu dulu :)

Wanie said...

hahaha..sape la tulis 'lirik' lagu ni kan..lawak betul..
dulu je hafal, skang dh tak ingat dah..hehe

iLa suHaiLa said...

http://akukanila.blogspot.com/2011/06/1st-giveaway-by-cempaka-kuning.html

KB di tag..hehe

Roza Ami Nanomiya said...

lagu pak mat tak pernah lak dengar
cuba ko nyanyi masuk utube

anis aneesa said...

heee..sy taw lagu2 tu...mmg bez..mse kcik2 dlu men bola tin,bola ala2 besbol tu..syoknye..tringin nk balik zaman kanak2 dlu..skrg bdak2 cme taw men ps2 jerp..huuu..

cha zainol said...

nostalgia gila. lama x nyanyi =='

wan_cikgumuzik said...

kah kah kah kah.. aku penah bertumbuk time guli nihh... gilaa tol entri nih.. teringat aku time aku budak2 dulu... terasa sgt rindu saat2 tuhh..

budak2 skang dh tak main benda2 nihh.. huhuhuhu... depa main intenet jerr. darjah 4 dah ada blog.,, sabo jer lah.. :P

EYFAalias said...

hahhahaa. teringat pulak zaman kanak2. ahaha

apik pehe said...

haaaa..yang pertama tu apik tahu..ten aper..
tembak!!pooommmm!!!hehehe

fieha said...

rasanya kebanyakan kanak2 tau kot lagu2 ni..hehe..tapi kanak2 zaman skrg ni masih tau lagi ke lagu2 ni..tapi mmg best time sek dulu..bila time2 akhir thn je byk masa free dok nyanyi lagu2 ni..seronok :)

Post a Comment