Resepi Puding kastard cocktail berkuah

Betul ke namanya puding kastard cocktail berkuah? hentam sajalah...hehehe.. Hari ni nak kongsi resepi pulak sebab makanan ni senang gila nak buat! Jadi sesuai sangat untuk dijadikan menu berbuka puasa esok.
Jom tengok resepi..

bahan untuk puding kastad 
- 1 cawan tepung kastard
- 1 cawan santan
- 4 cawan air
- 6 sudu besar gula. (aku taknak manis sangat sebab kuah da manis)

bahan untuk kuah
- 1 tin susu cair (boleh gantikan dengan santan cair)
- 2 sudu  besar gula
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu besar tepung kastard  (untuk pekatkan kuah)
- 1 tin cocktail

cara buat puding kastard.
- masukkan semua bahan-bahan dan gaul sebati dengan api sederhana sampai jadi pekat dan melekat.
- siap! masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais.

cara buat kuah
- masukkan semua susu cair, gula, esen vanila dan tepung kastard.
- gaul sebati dan masukkan cocktail ikut banyak mana yang korang suka (masukkan air cocktail sekali,baru manis)
- gunakan api sederhana dan tak perlu sehingga mendidih, cukup sampai gula hancur saja
- biarkan sejuk.

Senang kan? ini rupa yang aku dah buat..
resepi ni senang gila sampai aku dah buat dua kali semalam.. semua family aku suka makan, kejap je dah habis.  Peh, ini pertama kali aku share resepi.. baik korang buat. kalau tak, aku taknak share resepi lagi.. (ugut)
ok, selamat menyambut ramadhan ye kawan-kawan..

p/s : gelak guling-guling bila ayah aku cakap.. "tanjat boboii~"  hahahhaa....

35 KOMEN BERKOTAK BULAT:

fa said...

sedapnyeeee...
mood: terliurr :D

Asha said...

selamat menyambut ramadhan buat KB! =)

cucu umie said...

ayie tahu makan jer..hehe

AIEN NOT ALIEN said...

boleh buat untuk berbuka puasa nanti..

kelihatan sedap, senang pun senang..hehe..

Ezad Skytech said...

haa..macam nak buat je...hee..nanti kongsi resipi lagi..(^^,)

tanjat boboii..haha~

sergeant keroro said...

nampak sedap! XD

p/s : selamat berpuasa :)

Anak Wak Mail said...

macam sedap je...nak try lah!

ZIPPO MILLER said...

Ayah cakap tanjat boboii??? huwakakakaka...tgk dari gambar puding ni cam best..bak rase sikit...:)

josrevalution said...

nak try gak lahh..hehe...

Bro ahmad said...

sedapnya kb hmm selera nak makan ni..buatkan la yea hahaa

Cik Baju Kurung said...

tanjat boboi ? ape tuu ? huhu . dah boleh buat niaga nie . hantar kat bazar petang petang . =)

ainaa said...

malassss. haha. nak KB buatkan !

ArulchelseA said...
This comment has been removed by the author.
msredcheesecake said...

kb, amat menyambut ramadhan!!!! puding itu sungguh ohsem....kalu tengok esok mesti nangis...hahaa

Fathiah Hamim said...

kalo buat benda neh, puding buat sket je. sebab kitorang suka minum kuah yang banyak. =D

Nurnajwa said...

Fuhhhh, confirm terliur klau tgk esk XD

blasahje said...

1st time?ok la tu... bleh la saya try..memang tengah 'usha' desert pun sekarang ni...he3

Khairil said...

boleh try malam ni untuk bersahur...

aRa ❤ aFiq™ said...

ta sngka kb taw msk.. msty tonjol an bakat sbb suh tplih jdi mnantu pakcik2 uh an.. haha =P

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

wah ...buat try buat tuk buka pose besok neh ...

KB reti dok buat ...hahah


excellence!

not irene said...

suka suka.

nanti saya try next weekend.

Fiizya Aurora said...

KB...cedapnya..leh wat berbuka esok nie...aper tu kb 'tanjat boboi' tu??hehehe

Wanie said...

boleh gune resepi ni utk bukak puasa..:)

selamat berpuasa KB..

SoLy SoLicious said...

waahh..bestnye~
nak cuba la..heeeee

EYFAalias said...

perghhh. semua stok nk buat resepi ni. ehehe. terliur lah.

Addin said...

* gulp ! terliur ~

Unna said...

wah, KB dah ugut. kena buat ni. haha esok berbuka dengan puding kastad KB la ye :)

bungaitucantik said...

tanjat gugurl ko pandai buat ni nyah..

syashafie said...

boleh buat berbuka esok nih XD

Nurasyiqin said...

ermm..sedapnyer !!lama da tak jengah sini..tukar header baru..ok gak la tapi cikin lebih suka yg lama..=D

zarulfarhana said...

tanjat boboi???

cm sedap...ok nk try la...

iMBobo said...

nyum nyum..lebih kurang lg 3 jam :)

Tea Dno said...

comelnya. kehkeh.

ainaa said...

KB~ baru lepas buat resepi nie. kehkeh. tgu rase die pulak jap g ;p

Little Puteri said...

salam... minta resepi yer :)
http://littleputeri.blogspot.com/

Post a Comment