Tips untuk berada dalam bloglist blogger lain

Assalamualaikum...
Malam ni aku nak kongsi tip macam mana nak masuk dalam bloglist blogger lain, tips-tips ini dikumpul dari pendapat-pendapat otai-otai yang komen kat entri sini 
Aku rasa ramai yang nak tau bagaimana  untuk layak berada dalam bloglist bloger lain.. kan..kan.. terutama yang baru-baru macam aku ni..
Sebab banyak kebaikannya bila ada kat bloglist blogger lain ni.. Jom layan Tips dari aku..

1. Exchange Bloglist.
Korang join blogger yang tawarkan exchange bloglist macam yang aku pernah buat dulu, aku tawarkan sesiapa yang berminat nak menukar bloglist dengan aku. Tapi sekarang aku dah tak buat dah sebab dah terlalu ramai..hahahaa...

2. Kenalan rapat.
Ada blogger yang masukkan orang yang mereka kenal contohnya keluarga, kawan sekolej atau kawan-kawan di luar dunia blog. Jadi kalau korang ada kenalan di luar dunia blog yang ada blog. Apalagi, pujuk dorang supaya masukkan korang dalam bloglist dorang..

3. Ramah
Biasanya blogger akan masukkan insan yang boleh dijadikan geng ke dalam bloglist dorang. Kiranya korang kena selalu berkunjung dan beramah mesra dengan tuan rumah yang korang nak Url blog korang ada kat bloglist tu. OK?

4. Blog mesti best.
Ini memang paling penting kot, bila blog korang best..orang takkan teragak-agak nak sumbat blog korang dalam bloglist dorang.. jadi hasilkan entri yang best, menarik tertarik terbom!

5. Selalu borak-borak kat shoutbox
Bila saling bersembang kat shoutbox, secara tak langsung akan jadi rapat.. aku memang suka bersembang kat shoutbox ni..hehehe.. korang, jadikan ini hobi ye lepas ni..

6. Selalu update
Kalau korang selalu update dan entri korang best, jadi orang akan ringan tangan nak letak korang dalam bloglist dorang sebab takut terlepas entri baru korang.. Lepas ni update entri sekurang-kurangnya sehari sekali ye..

7. Pengomen tegar
Majoriti blogger akan masukkan insan-insan yang selalu datang komen entri dorang ke dalam bloglist, kalau belum pernah jadi pengomen tegar..mulakan lah dari sekarang.. insyaallah akan ada hasilnya nanti.

Itu dia 7 tips dari aku.. Terima kasih pada korang yang bagi pendapat untuk entri kajian aku haritu... Ada yang nak kenal dengan mereka-mereka yang bagi pendapat ni? pergi tengok kat SINI

49 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Niena Pengembara Ilahi said...

yup kb.. btul.. camtu lah caranya :)

Ezad Skytech said...

wahh...bagus la KB...yg no 5 je jarang sikit buat...kena rajin2kan sikit lepas ni..hee~

syashafie said...

nice sharing ! :D

Syuxer said...

setuju dengan tips2 neh..:)..dengan adanya tips2 neh..insyaAllah..persahabatan dan kemesraan akan terjalin kukuh..

Freaky said...

pengomen tegar. haha tu cara freaky

myhatiku said...

thumbsup!
nice sharing..no 6 tu penting!macam abg Ben n KB..hehe:)

Panggil aku Han said...

belom cukup syarat lg...heheh

Acik said...

oh gitu eh? erkk .. acik belum ada shoutbox ler!

nurain.samsudin said...

KB suke bg tips :)

kiz said...

perkongsian yang baik..

Azzah said...

Kalau macam tu saya pun nak munculkan dirilah..selalu jadi silent reader jer..thanx for your tips

cik pip said...

wow..mantap dari KB..!!suka~~

faridah nazurah said...

ohh macam tu eh baru layak masuk bloglist blogger lain. thanks tau bg info ni :)

Bro ahmad said...

kreteria kb semua ada kt kb..hahaa tapi sembang kt shoutbox susah la..baik join komuniti chatter je hahaa

izura_maizura said...

gud tips!thanx 4 sharing (^_^)

ArulchelseA said...

idea yg menarik ni mk cik..pk cik nak cuba la.. kih kih kih..

SoLy SoLicious said...

terbaik r.... teeeheee

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

nice KB ...setuju ...mujur aku dh msk lam bloglist ko ...:)...aku pun newbie gak ..xde kwn pom ..huhu

saiazuan said...

#1 ngan #5 tu susah ckt.. shoutbox rsanya da lama x bukak.. exchange tu xpernah..len2 tu ada la.. tp bab ramah n blog best tu tah la..haha

...Minah BluR... said...

yeah! naty MB nak buat lah bloglist utk pengomen tegar ni...tak pun suke same suke... =) thnx kb for the tips!

Wanie said...

bagus tips2 ni untuk newbie..:)

Asha said...

tips yg berguna. no.5 tuh bt hobi gak r pasni. hehe

alif haris said...

hehehe alif setuju sgt ngn cik KB :)

thanks cik KB ^^

Khairil said...

nice info to share...

harrazdani said...

lu kongsi lu baik hati (pinjam ayat kizmyself) huhuh

ir yien 9897 said...

yien suka kat kamu lh cyg..eh2 cyg lebih pada idea kamu..nice entry my blogger list..huhuhu :)

SYAF said...

adessss syaf tak selalu update....

entry pun tak mantap.....
maklum lah newbie... XD...

tapi ngan KB nie ada kenangan ...

kelakar nak cete kat sini.....
biar lah rahsia.... ahahahaha..

iMBobo said...

bagus nih! sya stuju dgn pendapat yg lain, sembang kt shoutbox susah sikit..sembang kt komen lagi senang hehe :)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

sgt skong dgn tips yg KB gtau ni..

p/s: ahakz.kena tunggu..ngeh3..

Anif Abdullah| AA said...

anif sangat setuju!! pendek kata,kalau kita saling menghargai orang lain(ramah etc),orang pon akan setia dan letak blog kita dlm bloglist dia..huhu

miezah said...

btul tu !

GreenAppleKu.com said...

terjah melawat tuan blog

ieda said...

thanx sharing dik .. :) sukeeeeeeeeeeeee

Amni said...

serius dulu memang rajin buat kerja-kerja ni.. dah sekarang, sempat update je.. dan mai blog yang me follow jer.. dan kalau ada blogger yang baru singgah kat blog me, dorang tu la yang i dok skodeng,.. fuhh...

yatie Awang said...

InsyaAllah...akan cuba tips2 tu

josrevalution said...

WOW...tips dari pengalaman nie..hehe..nice kotak bulat....tapi dgr2 blogger otai x suka guna sbox,sbb tnpat org buat spam aje..hehe..ntah lah..hukum seorang isteri mengisap zakar suami(18sx)

Anak Wak Mail said...

tips2 yang bagus!hehe..

selamat berkenalan!hihi..first time nih datang..=)

abghani said...

time kasih tips yg diberi.
sesekali layarilah blog saya
bilapahatberbunyi-abghani.blogsport

Fathiah Hamim said...

fa kureng sket nak berbual huhu

Cik Jannah said...

betul2. mesti ramah kan?

shafmechy said...

bagus kb, tips sgt berguna =)

syiela said...

setuju sangat... mari sma2 kita praktikkan

Bui Junaidi said...

bui nk buat kesemuanya tp masa terlalu mencemburui..hihi..*_*..(alasan lah ni..)

aRa ❤ aFiq™ said...

usaha tangga kejayaan.. hoh0..
na kne abes xtif la ni..

She's Gee said...

bak kata Bui Junaidi, mase terlalu mencemburui.. tapi ini bukan alasan.. ni betul-betulllll... ^^

bungaitucantik said...

ko jelah yg paling rajen wat sume neh coz msh lom bz lg kan..

sergeant keroro said...

kero semua takde, huhu T.T

iPai said...

mantap gila tips .. nak jadi pengomen tegar juga laa

PerenLee said...

Terima kasih utk posting ini,sangat bermanfaat,kasi tips untuk tambah follower blog pula ya next time...

Post a Comment