Jimat ke kedekut?



Assalamualaikum.. aku rasa korang mesti tau maksud jimat dan kedekutkan.. tapi korang tau ke perbezaannya?
Bagi aku jimat dan kedekut ni ada maksud yang sama tapi yang membezakannya ialah situasi. Betul tak?

Petang tadi aku ajak mak aku pergi shopping kat Tesco, aku nak cari beg sebab tak lama lagi nak masuk belajar. Sampai je kat tesco tu, aku terus saja pergi ke tempat jual beg. malas aku nak pandang-pandang tempat lain..hahaha..
"Mak, mak rasa beg mana cantik?" aku dah rambang mata sebab tengok banyak sangat beg yang cantik.
" Yang ni cantik jugak. " cakap mak aku sambil tunjuk kat satu beg.
" err.. kecik sangat. orang nak letak buku, laptop..kalau boleh nak besar sikit."
Kitorang pun belek-belek satu persatu beg, sejam lepas tu, akhirnya jumpa satu beg yang memang menepati citarasa aku.
"Ha, beg ni cantik, besar pulak tu. sesuai lah ni dengan kau. Harga pun murah.. RM30 je. Nak tak? " Kata mak aku.

Cantik jugak beg ni, pandai mak aku pilih..Tapi, aku rasa gelisah..macam ada yang tak kena! mata aku pun melilau mencari sesuatu.. lepas tu, aku terpandang sesuatu dan aku terus tersenyum.. aku rasa aku dah jumpa apa yang aku nak.
" Mak, orang nak beg yang tu boleh? " aku tunjuk beg yang aku berkenan tu kat mak aku.
" Ish, ko ni! jangan nak buang tebiat! Amik je beg ni!"
" tapi mak...orang nak beg tu, lagipun kan beg tu besar, macam-macam boleh letak. yang paling penting.. murah kan" aku pun pujuk mak aku..
" suka hati kau lah, kau yang nak pakai pegi kelas nanti.." pasrah jugak mak aku akhirnya.
Jadi aku pun amik beg tu dan pergi bayar dengan penuh senyuman..


" hehehe..jimat..jimat.. murah... seringgit je beg ni..lalalala~ " aku menyanyi dalam hati..

sekian~

Jimat ke kedekut?

40 KOMEN BERKOTAK BULAT:

Addin said...

pandai berjimat ye ;)

SoLy SoLicious said...

ok la tuh....
nsib taste kena nan hrga ^__^

Aisyah Aina said...

jimat dan kedekut...dua2 ada...haha

EiZaRaZiErYa said...

ahaha..xleyh blah~ 2,2 p0n boleh~ kuang3..eehehe..

sergeant keroro said...

hahaha, macam hagemaru :P

zarulfarhana said...

hhahaha......
cm lawak lak mak ngan ank nie...heheheh

syashafie said...

ahahahahaha. jimat betol nih ! comel beg tuh ! :P

tia @ Ini Kisah Tia said...

kah3x! selalunya , ibu Tia pun kalah dengan Tia . hak3x ..

Jiejah Gorjes said...

kedekut! wawawa larikkkkkkk

Khairil said...

jimat seringgit saja?...hahaha

Bui Idzra Ryn said...

jikut..^_^ jimat + kedekut..hahaha

myra razali said...

tu bukan jimat...tp kedekut...hahaha

EYFAalias said...

jimat. ehehhhe :D biasa la klau beli barang mesti rambang mata. hahaa

syaz@rozelt said...

hehe..x tawu nak kate ape..ape mybe jimat kot..sebab singgit je..

Nur Ain Samsudin said...

jimat ade kedekut pn ade la youuu :0

Fathiah Hamim said...

jimat tuh.kedekut tak kan beli terus. hehe

Asha said...

jimat!!! huhu. ~.<

aRa ❤ aFiq™ said...

KB na ugak beg uh.. haha

amirul.fareast512 said...

woot~stalk cny jp smbil cmnt entry,

huhu , ade beg 3 seploh tak ?? ehek

nway ,
reyn tgh cnfuse ni,pls help me,4more info vsit dis,

http://akmeyruleyna.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

tengss sbb sudi visit ..
betul2 konfius .. hee .
tlg pilihkn ea...ngeee~

Amiirah-Cassan said...

Hehehe , mira pon beli ikut harga , huhu tak mampu beli mhal , yang murah pon ade yang cantek jugak , janji tak nampak murah je la benda murah tuh , hehe

nurAMALLINA said...

La ishkk kalau saya prefer amik yang murah. Sebab kita ada banyak lagi duit nak guna untuk benda lain. hahaha

Cik Baju Kurung said...

nie namanya save bajet . haha :)

Anyyss Shuhaimi said...

errr...tak terkomen sebab anyyss pun macam tu..hehe

encikAPPLE said...

jimat ! haha. alaaahhh. beg pegi kelas jerk ponggg xD

yatie Awang said...

kakak mungkin mcm KB jugak, kakak beli barang tak pentingkan harga yg peting berkenanan, nasiblah kalau kena yg mahal haha....

ArulchelseA said...

memang ok murah mk cik..tp nnt cepat koyak..mk cik punya buku banyak2 dan berat lak tu..kih kih kih

Syuxer said...

kelemahan harga murah..kualiti cam pecah rumah T_T..rasanya beg hijau tuh boleh putus talinya heheh..ala ambek jela beg rm30 tuh..:)

yang penting..ianya selalu dipakai..itu yang penting..baru soal jimat n kedekut tak akan timbul..:)

bukan cam beli beg tuh n letak kat ruang tamu n tak pakai2 pun..itu baru membazir ekstra kedekut nak pikul dan ekstra jimat tak berbaloi heheh..

suha said...

hehe cik suha pake beg sandang je lala (^_^)

Wanie said...

haha..sanggup ke pakai beg ni g kelas?
kalau sanggup no hal la..

Wanie said...

lupe lak, kedekut kot..:P

sha my heart said...

uuii, beg hijau tu lagi bnyak functionnya.. ke kelas boleh, ke psrya pun boleh, ke market pun boleh. hahaha~

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

takde hal punya.. janji tuan punya badan selesa da la... heee~

CutieLiesa said...

heheheh..KB i pun pernah jgk mcm u...kikikikiki....style ape???

yahaya said...

ok la tu..janji hati suka....

kokser kokdam said...

weh.. tu tolak rezki name nye..

ade ke org nk bg yg mahai kamoo xnk...


eh.. btul ke..?

Bro ahmad said...

hah tertipu lol..ingat bag apa tadi, dapat point kalau guna bag ni gi shooping

Pyka Rahmat said...

jimat dgn kedekut mengelirukan.

izyan yasmin said...

ahaha ,pandai memujukkk :)

cik pip said...

wah bgus lh..:)
go KB go green..hahah:)

Подтверждаю said...

as salam..
biar berjimat ;)
nak bawa buku2 nota je kan~
mesra alam~

entri baru pakcik :

Tutorial Posting Entri ketika Dashboard Tak Boleh Di Akses.


by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Post a Comment